日本防菌防黴学会

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防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 28, No.3 (2000)

JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN


短 報

Ellman 反応を応用した Methylmercaptan の吸光光度法による定量
東陶機器(株) 基礎研究所 佐藤  博, 森松 秀子
木村 太門, 森山 康司
 …153

総 説

最近の腸炎ビブリオ食中毒事情
国立感染症研究所 腸管系細菌室 島田 俊雄, 荒川 英二 …157

講 座

弱酸性及び弱アルカリ性電解水1
 開講にあたって
愛知県食品工業技術センター 内藤 茂三 …168

講 座

弱酸性及び弱アルカリ性電解水2
 弱アルカリ電解生成水 (電解次亜水) について
岡山県立大学保健福祉学部看護学科 高井 研一 …169

講 座

弱酸性及び弱アルカリ性電解水3
 弱酸性電解生成水の科学
NTT 西日本東海病院外科 大久保 憲 …177

講 座

弱酸性及び弱アルカリ性電解水4
 弱酸性電解水製造装置
森永乳業(株) 土井 豊彦 …183

講 座

AOACに学ぶ試験法の信頼性確保の理念と具体的方法5
 食品の安全性に関するグローバルスタンダード
(財)日本食品分析センター 荒木惠美子 …193

講 座

化粧品・医薬品に用いられる防腐剤・殺菌剤と微生物3
 化粧品・医薬品に用いられる防腐剤の効果評価法とそのバリデーション
(株)資生堂ライフサイエンス研究センター 浅賀 良雄 …199

講 座

食品の変敗原因菌となる酵母とその防止技術8
 8.果汁とソフトドリンクの酵母による変敗と防止技術
東京都立衛生研究所微生物部 藤川  浩 …207

講 座

食品の変敗原因菌となる酵母とその防止技術9
 10.アルコール飲料の酵母による変敗と防止技術
山梨県工業技術センター 乙黒 親男 …209

資 料

第26回年次大会パネルディスカッションから

弁当, 惣菜業界の HACCP への取り組み
美野  勉, 森田 和矢…217
抗菌剤及び抗菌製品のあるべき姿
田中 栄次, 冨岡 敏一…219
電解水研究の現状と展望
石井 営次, 勝井 則明…220
感染症新時代における病院感染の制御
中塩 哲士, 坂口  進…221

海外文献抄録
坂上 吉一…192
会員の声-培養-
『現場に於ける細菌検査の考え方と問題点』高野 雅志…216
『無菌製剤の開発と共に』 尾尻 孝之…223
会報
…224
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(English)

Vol. 28, No.3 (2000)

JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN


Short Communication

Spectrophotometric Determination of Methylmercaptan by the Application of the Ellman Reaction
by Hiroshi SATO,Hideko MORIMATSU,Tamon KIMURA and Yasushi MORIYAMA
 …153

General Review 

Current Status of Vibrio parahaemolyticus Food Poisoning
by Toshio SHIMADA and Eiji ARAKAWA…157

Lecture

Electrolytic Water of Weak Acid and Alkali (1)
Opening Remarks
by Shigezo NAITO …168

Lecture

Electrolytic Water of Weak Acid and Alkali (2)
On Electrolytic Water of Weak Alkali
by Ken'ichi TAKAI …169

Lecture

Electrolytic Water of Weak Acid and Alkali (3)
The Science of Electrolytic Water of Weak Acid
by Takashi OKUBO …177

Lecture

Electrolytic Water of Weak Acid and Alkali (4)
A Preparation Unit of Weakly Acidified Electrolyzed Water
by Toyohiko DOI …183

Lecture

Philosophy of AOAC that Pursues Test Method Accreditation and Procedures for Its Realization (5)
A Global Standard of Safety of Foods
by Emiko ARAKI …193

Lecture

Preservatives/Fungicide Used for Cosmetics as well as Medicines and Microorganisms (3) Assessment and Validation of Effect of Fungicide used for Cosmetics and Medicines
by Yoshio ASAKA …199

Lecture

Yeast Causing Food Deterioration and Their Control Techniques (8) 8. Deterioration and Control Techniques of Juice and Soft Drink Due to Yeasts
by Hiroshi FUJIKAWA …207

Lecture

Yeast Causing Food Deterioration and Their Control Techniques (9) 10. Deterioration and Control Techniques of Alcoholic Drink Due to Yeasts
by Chikao OTOGURO …209

Data

From the Panel Discussion at the 26th General Meeting

An Approach of Industries of Lunch and Delicatessen to HACCP
by Tsutomu MINO and Kazuya MORITA…217
Bactericides and Antibacterial Products in the Proper Sense
by Eiji TANAKA and Toshikazu TOMIOKA…219
Present Status and Future Prospect of Studies on Electrolytic Water
by Eiji ISHII and Noriaki KATSUI…220
Control of Nosocomial Infection in the New Era of Infection
by Satoshi NAKASHIO and Susumu SAKAGUCHI …221

Abstracts from Overseas Journals
by Yoshikazu SAKAGAMI…192
Member's Voice -Cultivation-
by Masashi TAKANO…216
by Takayuki OJIRI…223
Society Activities, New Members
…224
Calendar
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