Vol. 28, No.10 (2000)JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN報 文Bactometer を使用したインダイレクト・コンダクタンス法による細菌の検出神奈川工科大学応用化学科 澤井 淳,前川 慈子,土肥 良一,小島 博光
国際学院埼玉短期大学・食物栄養科 五十嵐英夫 …617 総 説付着細菌とバイオフィルムの薬剤・熱抵抗性と食品における制御関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
…623 特 集
○予測食品微生物学の特集にあたって 関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
○食品腐敗の非破壊計測とその予測手法への応用の試み
…634 大阪府立大学大学院農学生命科学研究科 高橋 克忠
○食中毒細菌の加熱致死特性に関する基礎的研究
…635 国立感染症研究所 春日 文子, 廣田 雅光, 伊藤 嘉典
○予測微生物学ソフトウェアとその応用
東京大学大学院農学生命研究科 熊谷 進 …643 東京都立衛生研究所微生物部 藤川 浩
○ 「Thermokill Database」 と食品の加熱殺菌予測への展開
…649 関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
○非熱殺菌における予測微生物学手法の適用
中京短期大学生活学科 中村 一郎 相愛大学人文学部 横原 恭士 …657 農水省食品総合研究所 五十部誠一郎
○電解水の食品微生物制御への利用の展望
…663 国立感染症研究所生物活性物質部 堀田 国元
○食品微生物制御の情報システムとネットワーク構築の提案
…669 (株)けいはんな 加藤 裕勝
…675 会員の声-培養- 『細菌の簡易同定の必要性』 斉藤 眞…679
『D 値が初期菌数に依存する理由』 新谷 英晴…680
会報・新入会員紹介 …680
カレンダー
…和文目次裏
(English)Vol. 28, No.10 (2000)JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPANOriginalIndirect Conductimetric Assay for Detection of Bacteria Using a Bactometerby Jun SAWAI, Yoshiko MAEKAWA, Ryoichi DOI, Hiromitsu KOJIMA and Hideo IGARASHI …617 General ReviewAdherent Bacteria and Biofilms: Their Resistances to Chemicals and Heat and Control in Foodby Tetsuaki TSUCHIDO
…623 Special FeaturesAnticipation of Predictive Microbiology to Ensure the Safety of Tomorrow's Foods-For Abundant and Safe Diet Life- In Publishing the Issue on Special Features on Predictive Food Microbiology by Tetsuaki TSUCHIDO
Non-destructive Analysis of Food Putrefaction and Its Application to Predictive Food Microbiology
…634 by Katsutada TAKAHASHI
Heat Inactivation Characteristics of Food Poisoning Bacteria
…635 by Fumiko KASUGA, Masamitsu HIROTA, Yoshinori ITOH and Susumu KUMAGAI
Predictive Microbiology Software Programs and Their Application
…643 by Hiroshi FUJIKAWA
"Thermokill Database" and Its Development for the Prediction of Thermal Process of Food
…649 by Tetsuaki TSUCHIDO, Ichiro NAKAMURA, Takashi YOKOHARA
Evaluation and Prediction for Microorganism Control of Non-thermal Processing
…657 by Seiichiro ISOBE
A Perspective in Application of Electrolyzed Water for Controlling Food Microorganisms
…663 by Kunimoto HOTTA
A Proposal for the Construction of the Information System and Network of Food Biological Control
…669 by Hirokatsu KATO
…675 Member's Voice -Cultivation- by Makoto SAITO…679
by Hideharu SHINTANI…680
Society Activities, New Members …680
Calendar …Reverse Page of the Contents in Japanese
|