日本防菌防黴学会

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防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 28, No.10 (2000)

JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN


報 文

Bactometer を使用したインダイレクト・コンダクタンス法による細菌の検出
神奈川工科大学応用化学科 澤井  淳,前川 慈子,土肥 良一,小島 博光
国際学院埼玉短期大学・食物栄養科 五十嵐英夫
 …617

総 説

付着細菌とバイオフィルムの薬剤・熱抵抗性と食品における制御
関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
…623

特 集

明日の食品の安全性を確かなものにする予測微生物学への期待
----------豊かで安心な食生活のために

○予測食品微生物学の特集にあたって
関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
…634
○食品腐敗の非破壊計測とその予測手法への応用の試み
大阪府立大学大学院農学生命科学研究科 高橋 克忠
…635
○食中毒細菌の加熱致死特性に関する基礎的研究
国立感染症研究所 春日 文子, 廣田 雅光, 伊藤 嘉典
東京大学大学院農学生命研究科 熊谷  進

…643
○予測微生物学ソフトウェアとその応用
東京都立衛生研究所微生物部 藤川  浩
…649
○ 「Thermokill Database」 と食品の加熱殺菌予測への展開
関西大学工学部生物工学科 土戸 哲明
中京短期大学生活学科 中村 一郎
相愛大学人文学部 横原 恭士

…657
○非熱殺菌における予測微生物学手法の適用
農水省食品総合研究所 五十部誠一郎
…663
○電解水の食品微生物制御への利用の展望
国立感染症研究所生物活性物質部 堀田 国元
…669
○食品微生物制御の情報システムとネットワーク構築の提案
(株)けいはんな 加藤 裕勝
…675

会員の声-培養-
『細菌の簡易同定の必要性』 斉藤  眞…679
『D 値が初期菌数に依存する理由』 新谷 英晴…680

会報・新入会員紹介
…680
カレンダー
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(English)

Vol. 28, No.10 (2000)

JOURNAL OF ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN


Original

Indirect Conductimetric Assay for Detection of Bacteria Using a Bactometer

by Jun SAWAI, Yoshiko MAEKAWA, Ryoichi DOI, Hiromitsu KOJIMA
and Hideo IGARASHI

 …617

General Review

Adherent Bacteria and Biofilms: Their Resistances to Chemicals and Heat and Control in Food
by Tetsuaki TSUCHIDO
…623

Special Features

Anticipation of Predictive Microbiology to Ensure the Safety of Tomorrow's Foods
-For Abundant and Safe Diet Life-

In Publishing the Issue on Special Features on Predictive Food Microbiology
by Tetsuaki TSUCHIDO
 …634
Non-destructive Analysis of Food Putrefaction and Its Application to Predictive Food Microbiology
by Katsutada TAKAHASHI
 …635
Heat Inactivation Characteristics of Food Poisoning Bacteria
by Fumiko KASUGA, Masamitsu HIROTA, Yoshinori ITOH and Susumu KUMAGAI
 …643
Predictive Microbiology Software Programs and Their Application
by Hiroshi FUJIKAWA
 …649
"Thermokill Database" and Its Development for the Prediction of Thermal Process of Food
by Tetsuaki TSUCHIDO, Ichiro NAKAMURA, Takashi YOKOHARA
 …657
Evaluation and Prediction for Microorganism Control of Non-thermal Processing
by Seiichiro ISOBE
 …663
A Perspective in Application of Electrolyzed Water for Controlling Food Microorganisms
by Kunimoto HOTTA
 …669
A Proposal for the Construction of the Information System and Network of Food Biological Control
by Hirokatsu KATO
 …675


Member's Voice -Cultivation-
by Makoto SAITO…679
by Hideharu SHINTANI…680

Society Activities, New Members
…680

Calendar
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