日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 30, No.4(2002)

Bokin Bobai

報 文

イチゴジャムに添加した香辛料精油とその成分による A. flavus の生育阻害
共立女子大学家政学部 勝股 理恵, 熊谷 芳美, 木内  幹
共立女子大学家政学部・共立女子短期大学生活科学科(現) 竹内 枝穂
共立女子大学家政学部・千葉県立衛生短期大学栄養学科(現) 村松芳多子
アヲハタ株(株)研究分析室 枳殻  豊…197


技術論文

フィルターによる糖液および清涼飲料水中に懸濁した耐熱性細菌芽胞の除去
日本ポール(株)応用技術研究所 櫻岡  睦
(社)日本缶詰協会・研究所 駒木  勝, 大久保良子, 山口 敏季
日本ポール(株)食品フィルター部 早坂伊吹喜…207


解 説

レジオネラ汚染対策におけるアメーバの重要性
麻布大学・環境保健学部・微生物学研究室 古畑 勝則…217


講 座

放射線殺滅菌技術11
9. 放射線殺滅菌技術の利用(5)
-医用・衛生材料・包装材料, その他の殺滅菌-
大阪府立大学先端科学研究所 古田 雅一…225

講 座

放射線殺滅菌技術12
10. 世界における放射線殺滅菌技術の展開と現状
-欧米の食品照射の動向と最近の事情及び検知法の現状-
国立医薬品食品衛生研究所 宮原  誠…233

講 座

食品有用・腐敗細菌の性質と検査法3
2. Acetobacter 属および Gluconobacter 属細菌
東京農業大学 山田 雄三…249

海外文献抄録
坂上 吉一…216

書評
『環境微生物の測定と評価』 坂上 吉一…224

会員の声-培養-
『醤油雑感』 田上 秀男…232
         『防菌防黴そしてプリオン』 大熊 高明…260
         『学会に参加して感じたこと』 秦  芳洋…261
         『環境菌同定に思うこと』 庭田  寧…275


防菌防黴投稿規定

…262

防菌防黴執筆要項

…264

Biocontrol Science 投稿要領

…267

Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.7, No.1, 2002)

…273

会報

…276

 

カレンダー

…和文目次裏



(English)

Vol. 30, No.4(2002)

Bokin Bobai

Original

Inhibition of the Growth of Aspergillus flavus with Spice Essential Oils and Their Components Added to Strawberry Jam
by Rie KATSUMATA, Yoshimi KUMAGAI,
Shiho TAKEUCHI, Kanako MURAMATSU, Yutaka KIKOKU and Kan KIUCHI…197


Technical Paper

Removal of Heat Resistant Bacterial Spores Suspended in Syrups and Soft Drinks by Means of a Filter
by Atsushi SAKURAOKA, Masaru KOMAKI,
Ryoko OHKUBO, Toshiki YAMAGUCHI and Ibuki HAYASAKA…207


Commentary

The Importance of Amoebae in the Countermeasures of Legionella Contamination
by Katsunori FURUHATA…217


Lecture

Radiation Sterilization Techniques (11)
9. The Applications of Radiation Sterilization Techniques (5)
― Sterilization of Medical, Hygienic, Packaging and Other Similar Materials ―
by Masakazu FURUTA…225

Lecture

Radiation Sterilization Techniques (12)
10. Worldwide Development and Current Situation of Radiation Sterilization Techniques
― Recent Trends and Current Situation of Food Irradiation and Detection Procedures in Europe and the U. S. A.―
by Makoto MIYAHARA…233

Lecture

Characteristics and Inspection Procedure of Putrefactious Bacteria Valuable for Foods (3)
2. Acetobacter and Gluconobacter Bacteria
by Yuzo YAMADA…249

Abstracts from Overseas Journals
by Yoshikazu SAKAGAMI…216

Book Review
by Yoshikazu SAKAGAMI…224

Member's Voice ― Cultivation ―
by Hideo TAGAMI…232
        by Takaaki OKUMA…260
         by Yoshihiro SHIN…261
         by Yasushi NIWATA…275


Notes for Contribution to Bokin Bobai

…262

Information for Authors Having an Intention to Contribute to Bokin Bobai

…264

Notes for Contribution to Biocontrol Science

…267

Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science (Vol.7, No.1, 2002)

…273

Society Activities

…276

 

Calendar

…CalendarReverse Page of the Contents in Japanese