日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.45,No.2 (2017)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 化粧品の微生物限度試験法に用いる培地の性能評価と改善
  • (株)コーセー研究所 新村 貴子,鈴木 留佳…57
    (公財)コスメトロジー研究振興財団 亀山 浩一
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 食品調理現場に於けるバイオフィルムの衛生課題と新しい衛生管理方法
  • 花王(株) ハウスホールド研究所 松尾 登,吉川 清章,小西 祥博…65
    筑波大学大学院生命環境科学研究科 勝亦 雄太,島村 裕子
    筑波大学生命環境系 豊福 雅典,野村 暢彦
    産業技術総合研究所 環境管理研究部門 稲葉 知大
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • やさしい微生物制御の基礎[15] 化学的微生物制御 その1
  • 髙麗微生物研究所 高麗 寛紀…73
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 給食管理実習室の衛生管理システムの構築[11] HACCP制度化と人材育成プログラム
  • 名古屋学芸大学管理栄養学部環境衛生学研究室 岸本 満…83
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品工場における食品防御(フードディフェンス)の考え方と業界動向[5]
    食品製造現場目線での食品防御−従業員に教育すべき事項
  • (株)知識経営研究所 酒徳 泰行…91
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 化粧品の防腐技術者のための講座[5]
    化粧品における防腐・殺菌剤に対する国内外の規制の比較
  • 関東学院大学 人間環境学部 中村 淳…97
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品・医薬品・環境分野等の微生物試験法および
    微生物汚染の制御に関する最近の話題[4]
    「第17改正日本薬局方」エンドトキシン試験法
  • 和光純薬工業(株) 試薬化成品事業部 開発第一本部 ライフサイエンス研究所 高岡 文…107
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 滅菌機器の規格と現状,今後の展望
    2.滅菌医療機器の規制について
  • 東京工業大学大学院生命理工研究科 箭内 博行…111
海外文献抄録
…近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…82
図書紹介
『あなたの体は9割が細菌 −微生物の生態系が崩れはじめた』…三瀬 勝利…90
『第17改正日本薬局方参考情報新規収載 微生物迅速試験法
バイオ医薬品等の品質管理のための実践ガイド』…坂上 吉一…106
会員の声−培養−
『地域に働きかける学生の力』…熊谷 桂子…117
会報
…118
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.45,No.2(2017)

  • Original Paper
  • Evaluation and Improvement of the Media Used for the Microbial Limit Test for Cosmetic Products
  • …by Takako NIIMURA, Ruka SUZUKI, and Koichi KAMEYAMA…57
  • Original Paper
  • Challenges Posed by Biofilm and a Novel Method for Sanitation Management in Food Preparation Facilities
  • …by Noboru MATSUO, Kiyoaki YOSHIKAWA, Yoshihiro KONISHI, Yuuta KATSUMATA, Yuuko SHIMAMURA, Tomohiro INABA, Masanori TOYOFUKU, and Nobuhiko NOMURA…65
  • Lecture
  • Basic of Easy Microbiological Control (15)
    Chemical Control of Microorganisms (1)
  • …by Hiroki KORAI…73
  • Lecture
  • Construction of Hygienic Control System of a Training Room for Food Services (11)
    Systematization of HACCP and the Programme for Human Resources Development
  • …by Mitsuru KISHIMOTO…83
  • Lecture
  • Prevention of Foods in a Food Factory Consideration on “Food Defence” and Trends in Food Industry (5)
    Food Defence from the View Point of the Production Site in a Food Factory −Topics to be Taught for Employees
  • …by Yasuyuki SAKATOKU…91
  • Lecture
  • Lecture for Preservative Technologists of Cosmetics (5)
    Comparison of Regulations Between Japan and Abroad in Terms of Antibacterial and Sterilization Agents in Cosmetics
  • …by Atsushi NAKAMURA…97
  • Lecture
  • Recent Topics of Microbial Test Methods for Foods/Medicines/Environment and Contamination Control of Microorganisms (4)
    Endotoxin Tests in the “Japanese Pharmacopeia, 17th Edition”
  • …by Aya TAKAOKA…107
  • Lecture
  • Present Situation and Future Prospects of the Standards of Sterilization Instrument
    2.Regulations of Sterilization Medical Instruments
  • …by Hiroyuki YANAI…111
Abstracts from Overseas Journals
…by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…82
Book Review
…by Katsutoshi MISE…90
…by Yoshikazu SAKAGAMI…106
Member’s Voice-Cultivation-
…by Keiko KUMATANI…117
Society Activities
…118
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese