Vol.52,No.3 (2024)
- 総説
- [ 要約 ]
-
日本防菌防黴学会・研究賞受賞論文
天然系抗菌性物質の防菌防黴効果とその応用研究
-
北九州市立大学 国際環境工学部 森田 洋…93
- 講座
- [ 要約 ]
-
家庭の安全・安心科学-家庭における微生物汚染とその対策-
[9]家族がノロウイルス感染!対策の備えはできていますか
-
地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所 左近 直美…103
- 講座
- [ 要約 ]
-
家庭の安全・安心科学-家庭における微生物汚染とその対策-
[10]カット野菜製造時の微生物汚染とその対策
-
ライオンハイジーン(株) 西村 園子…109
- 講座
- [ 要約 ]
-
ヒト常在菌叢と健康・疾患に関する研究の最前線
[5]敏感肌と皮膚常在菌叢
-
(株)資生堂 みらい開発研究所 柴垣奈佳子…117
- 講座
- [ 要約 ]
-
防菌防黴分野における微生物制御の歴史的経緯と現状
[11]文化財関係ならびに関連分野における微生物制御(その2)
−正倉院関係全般について−
-
元 近畿大学 坂上 吉一…121
- JMoC和文ダイジェスト(レビュー)
- 等温核酸増幅技術によるカルバペネマーゼおよびESBL産生遺伝子の簡易迅速検出法について
- 広島大学大学院統合生命科学研究科 中山 達哉…127
国立医薬品食品衛生研究所生化学部 曽我 慶介
- 圃場から流通に至る野菜およびカット野菜の損傷菌の生残性
- 近畿大学 生物理工学部 泉 秀実…129
- 室内空間の微生物制御のための気体状次亜塩素酸の使用
- 三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司…131
- 室内環境における浮遊ウイルスの感染制御技術に関する性能評価の現状と展望
- 国立感染症研究所ウイルス第三部 嶋崎 典子…133
- 損傷菌の損傷様式と生理学的特徴−とくに加熱損傷を中心に−
- 大阪公立大学研究推進機構微生物制御研究センター 土戸 哲明…135
- 微生物制御の併用効果とその評価法
- 大阪公立大学研究推進機構微生物制御研究センター 土戸 哲明…137
- 図書紹介『図解即戦力 食品衛生管理のしくみと対策がこれ1冊でしっかりわかる教科書−HACCP対応』
- …坂上 吉一…116
- 会報
- …140
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.52,No.3 (2024)
- Genaral Review
-
Microbial Control of Natural Products and Their Applications
- …by Hiroshi MORITA…93
- Lecture
-
Safety and security science in home−microbial contamination in home and its countermeasure
(9) Reduce the secondary norovirus infection in your home
- …by Naomi SAKON…103
- Lecture
-
Safety and security science in home−microbial contamination in home and its countermeasure
(10) Microbial Contamination and Its Countermeasure During Production of Cut Vegetables
- …by Sonoko NISHIMURA…109
- Lecture
-
Research Front Line concerning Human Microbial Flora and Health-disease
(5) Sensitive skin and its microbiome
- …by Nakako SHIBAGAKI…117
- Lecture
-
The Historic Process and Current Situation of the Microbe Control in the Field of Antibacterial and Antifungal Agents
(11) Microbial Control in Cultural Properties and Its Related Field (Part 2): About Shosoin
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…121
- Japanese digest of JMoC (review)
- Simple and quick detection of extended-spectrum β-lactamase and carbapenemase-encoding genes using isothermal nucleic acid amplification techniques
- …by Tatsuya NAKAYAMA, and Keisuke SOGA…127
-
Viability of sublethally injured bacteria of fresh and fresh-cut vegetables from the field through distribution
- …by Hidemi IZUMI…129
- Uses of gaseous hypochlorous acid for controlling microorganisms in indoor spaces
- …by Satoshi FUKUZAKI…131
- Current circumstances and prospects on performance evaluation for infection control technologies of airborne viruses in indoor environments
- …by Noriko SHIMASAKI…133
- Injury modes and physiological characteristics of injured microorganisms with a special reference to heat injury
- …by Tetsuaki TSUHCIDO…135
- Combined effects of microorganism control and the concept of their evaluation methods
- …by Tetsuaki TSUHCIDO…137
- SBook Review
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…116
- Society Activities
- …140
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese