|
||
塩酸を原料にして製造した微酸性電解水によるネギ類などの野菜の洗浄殺菌効果について | ||
森永乳業(株)食品総合研究所 鈴木 潔, 中村 悌一, 小久保貞之, 冨田 守 森永乳業(株)装置開発研究所 土井 豊彦 …509 |
||
|
||
微細水滴を含む過熱水蒸気処理による野菜の高品質殺菌処理 | ||
食品総合研究所 五月女 格, 小関 成樹, 鈴木啓太郎, 五十部誠一郎 (株)ローズコーポレーション 山中 俊介 (株)タイヨー製作所 小笠原幸雄 (有)梅田事務所 名達 義剛 …523 |
||
総 説 |
太陽・地球・生命-宇宙実験から知りえたもの -宇宙空間での防菌・防黴を考える |
奈良県立医科大学生物学教室 大西 武雄, 高橋 昭久 …531 |
解 説 |
ウイルスとは-その生態と検出 |
大阪府立公衆衛生研究所 加瀬 哲男 …543 |
講 座 |
食品衛生と界面活性剤 [4] 界面活性剤の殺菌・抗菌作用 |
徳島大学工学部生物工学科 前田 拓也, 住友 倫子, 高麗 寛紀 …550 |
講 座 |
微生物の簡易迅速検出法ならびに同定法の現状と進歩 [3] ATP 法, 医療ならびに食品分野への応用 |
日水製薬株式会社・診断薬研究部 小高 秀正 …561 |
基礎講座 |
カビ検査法(10) カビ同定法の簡易, 迅速化 -分子生物学的手法を中心に |
大阪府立公衆衛生研究所 久米田裕子 …569 |
新刊紹介 『薬が効かない!』 |
学会事務局…577 |
会報・新入会員紹介 |
…578 |
カレンダー |
…和文目次裏 |
Original |
The Disinfectant Effect of Slightly Acidic Electrolyzed Water Prepared with Hydrochloric Acid to Wash Vegetables |
Kiyoshi SUZUKI, Teiichi NAKAMURA, Toyohiko DOI, Sadayuki KOKUBO and Mamoru TOMITA …509 |
Original |
Sterilization of Vegetables without Deterioration in Their Quality by a Combined Treatment with Superheated Steam and Hot Water Spray |
by Itaru SOTOME, Shigenobu KOSEKI, Keitaro SUZUKI, Seiichiro ISOBE, Shunsuke YAMANAKA, Yukio OGASAWARA and Yoshitaka NADACHI …523 |
General Review |
Sun/Earth/Lives - Scientific Results of Space Experiments - Antibacterial and Antifungal Environment in Space |
by Takeo OHNISHI and Akihisa TAKAHASHI …531 |
Commentary |
Principles of Virology |
by Tetsuo KASE …543 |
Lecture |
Food Hygiene and Surface Active Agents (4) Antimicrobial Action of Surfactants |
by Takuya MAEDA, Tomoko SUMITOMO and Hiroki KOURAI …550 |
Lecture |
The Present Situation and Development of Simplified and Accelerated Detection and Identification of Micro-organisms (3) ATP Method, Application to Clinical and Food Microorganisms |
by Hidemasa KODAKA …569 |
Basic Lecture |
Inspection of Fungus (10) : Simplified and Accelerated Identification of Fungi - A Focus on the Molecular Biology |
by Yuko KUMEDA …569 |
Book Review |
by the Secretariat…577 |
Society Activities and New Members |
…578 |
Calendar |
…Reverse Page of the Contents in Japanese |