Vol. 38, No.8 (2010)
Bokin Bobai
芝崎 勲先生を偲ぶ
関西大学化学生命工学部・本学会編集委員長 土戸 哲明…巻頭
新規殺菌消毒剤 HM-242 の Staphylococcus aureus に対する殺菌特性並びに作用機序の解明
丸石製薬(株)・中央研究所 奥西 淳二…501
大阪府立公衆衛生研究所 西村 公志
森下仁丹(株)大阪テクノセンター 高田 輝
近畿大学・農学部 山口羽衣子,森 美穂,坂上 吉一
浜理薬品工業(株) 前田 四郎
兵庫医療大学・薬学部 前田 拓也,西原 力
大阪市立大学大学院工学研究科 米虫 節夫
弱酸性次亜塩素酸水溶液の各種芽胞に対する殺菌効果
(株)エイチ・エス・ピー 研究開発部 小野 朋子,山下 光治…509
島根大学生物資源科学部生態環境科学科 佐藤 利夫
市販二枚貝での腸炎ビブリオの季節変動
国立医薬品食品衛生研究所 宮原美知子…515
国立感染症研究所 荒川 英二
プラズマ滅菌・殺菌[3]
UV および VUV 滅菌効果の検証
岩崎電気(株)技術研究所 木下 忍,吉野 潔…521
木材保存の現状と将来[5]
木材防腐剤,防かび剤(3) 天然系薬剤
奈良県森林技術センター 酒井 温子…527
木材保存の現状と将来[6] 木材の生物劣化(1)
腐朽による木材の変化とそれが生ずる条件
筑波大学生命環境科学研究科 土居 修一…539
木材保存の現状と将来[7] 木材の生物劣化(2)
木材に発生するカビ類とその汚染の基礎
近畿大学大学院農学研究科 田中 裕美…547
環境改善による食品の保存技術[1] 開講にあたって
(財)日本食品分析センター 彩都研究所 高山 正彦…557
環境改善による食品の保存技術[2]
脱酸素剤による食品の保存技術
三菱ガス化学(株) 田中 宏和…561
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…538
図書紹介
『知らなきゃヤバイ!食品流通が食の安全を脅かす』学会事務局…546
会員の声-培養-
『微生物と病気との関係とは?』大谷 勇作…556
Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.15,No.2,2010)
…570
会報・新入会員紹介
…572
カレンダー
和文目次裏
(English)
Vol. 38, No.8 (2010)
Bokin Bobai
Memorial Address
In Mourning for Professor Dr. Isao Shibasaki
by Tetsuaki TSUCHIDO…TopPage
Original
Antibacterial Efficacy and Mechanisms of the Bactericidal Activity of HM-242, a New Antiseptic Against Staphylococcus aureus
by Junji OKUNISHI, Hiroshi NISHIMURA, Akira TAKADA,
Uiko YAMAGUCHI, Miho MORI, Shirou MAEDA, Takuya MAEDA,
Tsutomu NISHIHARA, Sadao KOMEMUSHI and Yoshikazu SAKAGAMI…501
Original
Bactericidal Effects of Weak Acid Hypochlorous Solution Against Various Spores
by Tomoko ONO, Koji YAMASHITA and Toshio SATO…509
Note
Seasonal Changes in the Detection of Vibrio parahaemolyticus in Bivalves Purchased from a Retail Store
by Michiko MIYAHARA and Eiji ARAKAWA…515
Lecture
Plasma Antisepsis/Sterilization(3)
Validation of the Sterilization Effect by UV- and VUV-light
by Shinobu KINOSHITA and Kiyoshi YOSHINO…521
Lecture
Present and Future of Wood Preservation(5)
Wood Preservative Agents and Fungicides(3): Natural Agents
by Haruko SAKAI…527
Lecture
Present and Future of Wood Preservation(6)
Biodeterioration of Wood(1): Change of Wood Due to Decay and the Condition
that the Decay Occurs
by Shuichi DOI…539
Lecture
Present and Future of Wood Preservation(7)
Biodeterioration of Wood(2): Types of Mildew Occurring on Wood and the
Basis of Its Contamination
by Hiromi TANAKA…547
Lecture
Preservative Technologies of Foods Due to Environmental Improvement(1)
Opening Remarks
by Masahiko TAKAYAMA…557
Lecture
Preservative Technologies of Foods Due to Environmental Improvement(2)
Preservative Technologies of Foods with Deoxidants
by Hirokazu TANAKA…561
Abstracts from Overseas Journals
by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…538
Book Review
by the Secretariat…546
Member's Voice -Cultivation-
by Yusaku OTANI…556
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science (Vol.15, No.2, 2010)
…570
Society Activities and New Members
…572
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese