|
||
ロックウールを発酵熱の保持体として用いた牛糞中の腸管出血性大腸菌 O157 の消長 | ||
北九州市立大学国際環境工学部環境化学プロセス工学科
森田 洋, 馬見塚香織, 福田 翼 新日鐵化学(株)総合研究所 山田 勝弘 …321 |
||
|
||
生菌数測定のための簡易迅速法 (Simplate TPC-CI method)の評価 | ||
日本大学生物資源科学部食品科学工学科 荻原 博和, 平田 潤一,古川 壮一, 山崎 眞狩 …329 |
||
解 説 |
Serratia marcescens の病院内汚染 |
昭和大学藤が丘病院臨床病理科 丸茂 健治 …337 |
解 説 |
食品のミクロフローラと腐敗・変敗 |
神奈川県立保健福祉大学 金子 精一 …347 |
解 説 |
改正薬事法施行に向けた製薬企業の取り組み |
大阪医薬品協会薬事法規研究委員会, 住友製薬(株)薬事部 古沢 俊二 …357 |
講 座 |
食品衛生と界面活性剤[2] 食品用乳化剤の基礎と応用 |
三菱化学フーズ(株) 鍛治 孝 …365 |
基礎講座 |
カビ検査法[7] カビの同定III |
国立医薬品食品衛生研究所衛生微生物部 相原 真紀 衛生微生物研究センター 李 憲俊 …373 |
海外文献抄録 |
坂上 吉一…364・378 |
新刊紹介 『食の安全考-食中毒と狂牛病を中心に』 |
学会事務局…379 |
会員の声-培養- |
『商品設計から見た微生物制御』 山本 理江…380 『微生物と私』 山中 伸一…381 |
会報・新入会員紹介 |
…382 |
カレンダー |
…和文目次裏 |
Original |
Growth of EHEC O157:H7 in Cow Dung in a Disposal Unit Using the Rock Wool to Maintain the Fermentaion Heat |
by Hiroshi MORITA, Kaori MAMITSUKA, Tsubasa FUKUDA and Katsuhiro YAMADA …321 |
Original |
Evaluation of Rapid Methods (SimPlate TPC-CI method) for the Determination of Standard Plate Counts |
by Hirokazu OGIHARA, Junichi HIRATA, Soichi FURUKAWA and Makari YAMASAKI …329 |
General Review |
Hospital Contamination Caused by Serratia marcescens |
by Kenji MARUMO …337 |
Commentary |
Microflora and Decomposition/Decay of Foods |
by Seiichi KANEKO …347 |
Commentary |
Efforts of Medicine Manufactures Toward the Enforcement of the Revised Medicine Act |
by Shunji FURUSAWA …357 |
Lecture |
Food Hygiene and Surface Active Agents (2) Fundamental and Applied Emulsifiers for Foods |
by Takashi KAJI …365 |
Basic Lecture |
Inspection of Fungus (7): Identification of Fungus III |
by Maki AIHARA and Hong-jung LEE …373 |
Abstracts from Overseas Journals |
by Yoshikazu SAKAGAMI…364・378 |
Book Review |
by The Secretariat of the Society…379 |
Member's Voice ― Cultivation ― |
by Rie YAMAMOTO…380 by Shin-ichi YAMANAKA…381 |
Society Activities and New Members |
…382 |
Calendar |
…Reverse Page of the Contents in Japanese |