日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 37, No.1 (2009)

Bokin Bobai

巻頭言
日本防菌防黴学会の過去・現在・将来
日本防菌防黴学会副会長 徳島大学大学院ソシオテクノサイエンス研究部 高麗 寛紀…1
報文 [ 要約 ]
LAMP 法を用いた浴槽水からのレジオネラ属菌検出時における反応阻害確認の必要性
大阪府立公衆衛生研究所生活環境部 枝川亜希子,土井 均,田中 榮次,肥塚 利江,渡辺 功
大阪府立公衆衛生研究所感染症部 木村 明生…3
報文 [ 要約 ]
アルミニウムの電解着色皮膜による抗菌性とヒト皮膚細胞への影響
室蘭工業大学 工学部 材料物性工学科 湯口 実,岩佐 達郎,桃野 正…9
ノート [ 要約 ]
照射香辛料の生残菌の同定による照射判定の向上
(社)日本アイソトープ協会甲賀研究所 越川富比古,松島 昌子,廣庭 隆行
原子燃料工業(株) 武川 哲也
国立医薬品食品衛生研究所食品部 宮原 誠…15
総説 [ 要約 ]
既存滅菌法と比較してプラズマ滅菌の有効性と将来性について
中央大学理工学部 新谷 英晴…21
解説 [ 要約 ]
化粧品分野における微生物試験法のバリデーションをめぐる諸問題
元(株)資生堂 浅賀 良雄…35
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[9]
物理的手法 (1)食品の加熱殺菌
関西大学 化学生命工学部 生命・生物工学科 土戸 哲明…43
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定, 評価及び制御[9]
光触媒による環境中のホルムアルデヒドの分解除去事例
(株)光触媒研究所 加藤 薫一…51
講座 [ 要約 ]
バイオフィルムの形成とその制御・応用・対策[9]
各種水系におけるバイオフィルム制御方法
アクアス(株)つくば総合研究所 縣 邦雄…57
講座 [ 要約 ]
食品の微生物検査法と食中毒発生時の疫学調査法[4]
芽胞形成菌広島市衛生研究所 石村 勝之…69
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…34・42
澤井 淳…50
図書紹介
『どうすれば食の安全が守られるか いま,食品企業に求められる品質保証の考え方』 学会事務局…56
会員の声-培養-
『防菌防黴学会と私』小野 朋子…79
会報・新入会員紹介
…80
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 37, No.1 (2009)

Bokin Bobai

Leader
The Past, Present and Future of the Society for Antibacterial and Antifungal Agents, Japan
by Hiroki KOURAI… 1
Original
Investigation of Inhibitors in the LAMP Reaction for the Detection of Legionella spp. from Bathwater Samples
by Akiko EDAGAWA, Hitoshi DOI, Akio KIMURA, Hidetsugu TANAKA, Toshie HIDUKA and Isao WATANABE… 3
Original
Antibacterial Activities of the Electrolytically Coloured Anodic Oxide Coating of Aluminum and Its Effects on Human Skin Cells
by Minoru YUGUCHI, Tatsuo IWASE and Tadashi MOMONO… 9
Note
Improving the Determination of Irradiation Efficacy by the Identification of Surviving Bacteria from Irradiated Spices
by Tomihiko KOSHIKAWA, Masako MATSUSHIMA, Takayuki HIRONIWA,
Tatsuya TAKEKAWA and Makoto MIYAHARA… 15
General Review
On the Utility and Future Status of Plasma Sterilization Methods Compared with the Existing Sterilization Methods
by Hideharu SHINTANI… 21
Commentary
Some Problems on the Validation of Testing for Microorganisms in Cosmetics Field
by Yoshio ASAKA… 35
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects (9) Physical Procedures (1)―Heat Sterilization of Foods
by Tetsuaki TSUCHIDO… 43
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment (9)
Case Study on Photocatalytic Decomposition and Removal of Formaldehyde in Environment
by Shigekazu KATO… 51
Lecture
Formation of Biofilm and Its Control, Application and Countermeasures (9)
Control Techniques of Biofilm in Various Water Systems
by Kunio AGATA… 57
Lecture
Inspection of Microorganisms in Foods and Epidemiological Investigation in the Case of Food Poisoning (4) Spore Forming Bacteria
by Katsuyuki ISHIMURA… 69
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University… 42
by Jun SAWAI… 50
Book Review
by the Secretariat… 56
Members Voice - Cultivation -
by Tomoko ONO… 79
Society Activities and New Members
…80
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese