Vol. 37, No.4 (2009)
Bokin Bobai
次亜塩素酸の殺菌効果に対する pH の影響
昭和大学藤が丘病院臨床病理科 岩沢 篤郎,中村 良子…243
神奈川大学理学部化学科 原野 綾,穐山 由貴,西本 右子
次亜塩素酸ナトリウムの洗浄および殺菌作用に及ぼす温度の
影響の速度論的研究
岡山県工業技術センター 食品技術グループ 福崎 智司…253
浦野 博水,高橋 和宏
岡山県産業振興財団 山田 貞子
岡山県立大学保健福祉学部栄養学科 高木 明彦
誘電泳動と位相差顕微鏡を組み合わせた
新しい迅速菌数測定システム
大阪府立産業技術総合研究所 藤原 信明,増井 昭彦…263
紫外線照射の光生物学研究-内外研究の歩み-
東京医科歯科大学名誉教授 古橋 正吉…271
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[12]
物理的手法 (4)食品の除菌-無菌化濾過-
食品膜・分離技術研究会(MRC)渡辺 敦夫…279
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[12]
環境菌の過酸化水素滅菌事例
(株)ダイキンアプライドシステムズ 昼間 隆治…285
バイオフィルムの形成とその制御 ・ 応用 ・ 対策[12]
バイオフィルムを利用した微細加工技術
秋田大学教育文化学部 宮野 泰征…299
各種洗剤処理されたカットキャベツの低温保存中の生菌数の推移
神戸女子短期大学食物栄養学科 逵 牧子…307
(株)ドンク 石黒 厚
辻調理師専門学校 武政 二郎
(株)ファルコライフサイエンス 寺本 忠司
防菌防黴投稿規定
…313
防菌防黴執筆要項
…315
Biocontrol Science 投稿要領
…318
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…270
図書紹介
『現場がみるみる良くなる食品衛生 7S 活用事例集』
近藤 武志…278
会員の声-培養-
『遅れているカテーテルの抗菌化』大嶋 省一…306
Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.13, No.3, 2008)
…311
会報・新入会員紹介
…322
カレンダー
和文目次裏
(English)
Vol. 37, No.4 (2009)
Bokin Bobai
Original
The pH Influence of Hypochlorous Acid on Bactericidal Effects
by Atsuo IWASAWA, Aya HARANO, Yuki AKIYAMA,
Yoshiko NAKAMURA and Yuko NISHIMOTO…243
Original
Kinetic Study of the Effect of Temperature on the Cleaning and Disinfecting Actions of Sodium Hypochlorite
by Satoshi FUKUZAKI, Hiromi URANO, Kazuhiro TAKAHASHI,
Sadako YAMADA and Akihiko TAKAGI…253
Commentary
New Rapid Measurement Sysatem for Number of Bacteria with Dielectrophoresis in Combination with Phase-contrast Micrography
by Nobuaki FUJIWARA and Akihiko MASUI…263
Commentary
Fundamentals for Biological Effects of Ultraviolet Radiation in World Wide View
by Masayoshi FURUHASH…271
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects(12)
Physical Procedures(4)Eradication of Foods ― Sterilizing Filtration ―
by Atsuo WATANABE…279
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment(12)
Case Study on the Sterilization of Environmental Bacteria with Hydrogen Peroxide
by Takaharu HIRUMA…285
Lecture
Formation of Biofilm and Its Control, Application and Countermeasures(12)
Microfabrication Technology by the Use of Biofilm
Yasumasa MIYANO…299
Data
Changes of Viable Bacteria in Cut Cabbage, Washed with Variety of Detergents during the Cold Preservation
by Makiko TSUJI, Atsushi ISHIGURO, Nirou TAKEMASA,
and Tadashi TERAMOTO…307
Information for Authors Intending to Contribute to the“Bokin Bobai”
…313
Notes for the Contribution to the“Bokin Bobai”
…315
Notes for the Contribution to the“Biocontrol Science”
…318
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University …270
Book Review
by Takeshi KONDO …278
Member's Voice -Cultivation-
by Shoichi OSHIMA …306
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science(Vol.13, No.3, 2008)
…311
Society Activities and New Members
…322
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese