Vol.42,No.1 (2014)
- 巻頭言
-
日本防菌防黴学会との関わりと将来への提言
-
日本防菌防黴学会副会長 近畿大学農学部 坂上 吉一…1
- 原著論文
- [ 要約 ]
-
ポリエチレンテレフタレート板に収着したリモネンの除去における非解離型次亜塩素酸の効果
-
岡山県工業技術センター 竹原 淳彦,常定 健,石田 拓也,岩蕗 仁…3
三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司
- 短報
- [ 要約 ]
-
カビに侵食された油彩画の断面微細構造
-
岡山県工業技術センター 村上 浩二,岡野 雅子,高橋 和宏,岩蕗 仁…9
絵画修復工房YeY 斎藤 裕子,今村 友紀
- 総説
- [ 要約 ]
-
フリーラジカル-活性酸素と殺菌ならびに測定,環境,疾患,薬剤,抗酸化物質,食品,抗菌,美容などとの関連について(そのⅢ)
-
中央大学理工学部 新谷 英晴…15
- 解説
- [ 要約 ]
-
北海道における浅漬食中毒の概要
-
札幌市保健所食の安全推進課 東 小太郎…23
- 講座
- [ 要約 ]
-
産業へのオゾンの利用技術[6]
植物病害防除への電解オゾン水利用
-
東京大学大学院農学生命科学研究科 富士原和宏…33
- 講座
- [ 要約 ]
-
感染症の現状と展望[4]
ウイルス感染症
-
東京都健康安全研究センター 森 功次…39
- 講座
- [ 要約 ]
-
食品の微生物変敗防止技術と制御[4]
包装餅の微生物変敗と制御
-
江川技術士事務所 江川 和徳…45
- Biocontrol Science掲載論文抄録(Vol.18, No.4, 2013)
- …50
- 海外文献抄録
- …近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…44
- 図書紹介
- 『カビのはなし -ミクロな隣人のサイエンス-』…学会事務局…52
- 会報・新入会員紹介
- …53
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.42, No.1 (2014)
- Leader
-
Involvement with "The Society for Antibacterial and Antifungal Agents, Japan" and a Proposal for the Future
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…1
- Original Paper
-
Efficacy of Undissociated Hypochlorous Acid in Removing Limonene Sorbed into Polyethylene Terephthalate Plates
- …by by Atsuhiko TAKEHARA, Takeshi TSUNESADA,
Takuya ISHIDA, Hitoshi IWABUKI, and Satoshi FUKUZAKI…3
- Note
-
Cross-sectional Microstructure of an Oil Painting Damaged by Mold
- …by Koji MURAKAMI, Masako OKANO, Yuko SAITO, Yuki IMAMURA,
Kazuhiro TAKAHASHI and Hitoshi IWABUKI…9
- General Review
-
Freeradicals-Reactive Oxygen Species and Association with Disinfection and Its Determination, Environment, Disease, Drugs, Antioxidants, Food, Anti-bacteria and Cosmetics (3)
- …by Hideharu SHINTANI…15
- Commentary
-
Outline of Food-poisning Caused by Lightly Salted Pickles in Hokkaido
-
…by Kotaro AZUMA…23
- Lecture
-
Ozone Technology in Industries (6)
The Utilization of Electrolytic Ozonated Water to Control Vegetable Damage Due to Diseases
- …by Kazuhiro FUJIWARA…33
- Lecture
-
Current Status and Prospects of Infection (4)
Virus Infection
- …by Kohji MORI…39
- Lecture
-
Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control (4)
Deterioration and Control of Packaged Sticky Rice Cake ("Mochi" in Japanese) Due to Microorganisms
- …by Kazunori EGAWA…45
- Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science (Vol.18, No.4, 2013)
- …50
- Abstracts from Overseas Journals
- …by Environmental Chemical Laboratory,Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…44
- Book Review
- …by the Secretariat…52
- Society Activities, New Members
- …53
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese