Vol.42,No.2 (2014)
- 原著論文
- [ 要約 ]
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食品中の真菌数の迅速測定法の検討
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味の素(株)・食品研究所 関屋 秀一,濱崎 芳活…55
(独)農業・食品産業技術総合研究機構・食品総合研究所 内藤 成弘
NPO法人カビ相談センター 高鳥 浩介
- 原著論文
- [ 要約 ]
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住宅内水周りに発生するピンク色汚染の原因微生物に対する精油の抗菌・抗真菌効果
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関西大学大学院 理工学研究科 井原 望…63
大阪市自然史博物館 濱田 信夫
関西大学 化学生命工学部 土戸 哲明
- 解説
- [ 要約 ]
-
日本薬局方における微生物等に関連する試験法の検討状況について
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(独)医薬品医療機器総合機構 規格基準部 柘植 英哉…73
- 解説
- [ 要約 ]
-
食品産業における硬質表面洗浄の理論と実際
[1] 洗浄の基本的な考え方
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三重大学大学院・生物資源学研究科 福﨑 智司…79
- 講座
- [ 要約 ]
-
産業へのオゾンの利用技術[7] 医療分野でのオゾンの利用
オゾン療法および災害・緊急時におけるオゾン水の活用
-
日本オゾン療法研究所 (有)オゾノサン・ジャパン 神力 就子…85
- 講座
- [ 要約 ]
-
産業へのオゾンの利用技術[8]
食品及び食品原材料のオゾン殺菌
-
食品・微生物研究所 内藤 茂三…91
- 講座
- [ 要約 ]
-
感染症の現状と展望[5]
原虫・寄生虫感染症
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麻布大学 生命・環境科学部 寄生虫学研究室 川上 泰…99
- 講座
- [ 要約 ]
-
食品の微生物変敗防止技術と制御[5]
調味料製品の微生物変敗と制御
-
味の素(株) 食品研究所 技術開発センター分析技術グループ 濱崎 芳活…105
- 海外文献抄録
- …近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…78
- 図書紹介
- 『レジオネラ症対策のてびき』…古畑 勝則…111
- 会員の声-培養-
- 『科学の世界の「プライオリティ」』…生貝 初…90
『抗菌・抗カビ試剤の立体化学』…米村 俊昭…112
- 会報
- …113
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.42, No.2 (2014)
- Original Paper
- Development of a Rapid Measurement Method for Assessing the Yeast and Mold in Food Products
-
…by Shuichi SEKIYA, Yoshikatsu HAMASAKI, Shigehiro NAITO, and Kosuke TAKATORI…55
- Original Paper
- Antibacterial and Antifungal Effects of Essential Oils Against Microorganisms Causing Pink Colored Contamination in Wet Areas of Homes
-
…by Nozomi IHARA, Nobuo HAMADA, and Tetsuaki TSUCHIDO…63
- Commentary
-
Discussion Progress of the Test Procedures Relating to the Microorganisms in Japanese Pharmacopoeia
-
…by Hideya TSUGE…73
- Commentary
-
Theory and Practice of the Cleaning of Hard Surface in Food Industry (1)
Fundamental Attitude Toward Cleaning
-
…by Satoshi FUKUZAKI…79
- Lecture
- Ozone Technology in Industries (7)
Utilization of Ozone in the Medical Field
Ozone Therapy and the Utilization of Ozone Water in Case of Disaster and Emergency
- …by Nariko SHINRIKI…85
- Lecture
- Ozone Technology in Industries (8)
Sterilization of Foods and Food Raw Materials with Ozone
- …by Shigezo NAITO…91
- Lecture
- Current Status and Prospects of Infection (5)
Infection by Protozoa and Parasite
- …by Yasushi KAWAKAMI…99
- Lecture
- Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control (5)
Deterioration and Control of Seasoning Due to Microorganisms
-
…by Yoshikatsu HAMASAKI…105
- Abstracts from Overseas Journals
- …by Environmental Chemical Laboratory,Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…78
- Book Review
- …by Katsunori FURUHATA…111
- Member's Voice- Cultivation -
- …by Hajime IKEGAI…90
…by Toshiaki YONEMURA…112
- Society Activities
- …113
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese