Vol.48,No.1 (2020)
- 巻頭言
-
SDGsに関連した学会活動とは
-
関西大学化学生命工学部 河原 秀久…1
- 原著論文解説
- [ 要約 ]
-
東日本大震災被災地における避難施設内真菌叢に関する研究
-
国立医薬品食品衛生研究所 渡辺麻衣子,入倉 大祐,工藤由起子,鎌田 洋一…3
PCAT 横瀬英里子,角 泰人,原田奈穂子,大橋 博樹,林 健太郎
(地独)東京都立産業技術研究センター 小沼 ルミ
麻布大学 小西 良子,小林 直樹
NPO法人カビ相談センター 高鳥 浩介
石巻赤十字病院 矢内 勝
- 解説
- [ 要約 ]
-
エンドトキシンよもやま話(その2)
エンドトキシン試験法のバリデーション再考
-
Charles River, Microbial Solutions 土谷 正和…11
- 講座
- [ 要約 ]
-
物理的微生物制御技術の今とこれから[10]
固着による拡散防止技術を用いたウイルス汚染の制御
-
(株)NBCメッシュテック 中山 鶴雄…17
- 講座
- [ 要約 ]
-
損傷菌[9]
人工透析における細菌汚染と損傷菌
-
越谷大袋クリニック 大薗 英一…27
日本医科大学 微生物免疫 本田 和美
- 講座
- [ 要約 ]
-
化粧品の防腐技術者のための講座part 2
[6]細菌バイオフィルムの形成機構と制御法
-単細胞生物が演じる一大生命劇とその舞台での闘い-
-
大阪府立大学 研究推進機構 微生物制御研究センター 土戸 哲明…33
- 講座
- [ 要約 ]
-
食にまつわる有害微生物
〜原因微生物の基礎から最新の知見まで〜 [6]
セレウス菌
-
名古屋大学名誉教授 太田美智男…41
- 会員の声−培養−
- 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その13)』…新井 一義…目次裏
『弱酸性次亜水の活用方法について』…阪中 郁…16
『化粧品の防腐技術者と日本防菌防黴学会の架け橋に』…目片 秀明…26
- 海外文献抄録
- …坂上 吉一…32
- 会報
- …48
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.48,No.1(2020)
- Leader
-
What is the Society Activity Concerning about SDGs?
-
…by Hidehisa KAWAHARA…1
- Original Paper
-
Mycoflora in Temporary Shelters at the Disaster Area of the Great East Japan Earthquake
-
…by Maiko WATANABE, Eriko YOKOSE, Rumi KONUMA, Daisuke IRIKURA,
Naoki KOBAYASHI, Taijin KAKU, Nahoko HARADA, Hiroki OHASHI,
Yoshiko SUGITA-KONISHI, Yukiko HARA-KUDO, Kosuke TAKATORI,
Masaru YANAI, Yoichi KAMATA, and Kentaro HAYASHI…3
- Commentary
-
Topics on Endotoxin No.2 Reconsideration on Validation of Bacterial Endotoxins Test
-
…by Masakazu TSUCHIYA…11
- Lecture
-
Physical Microbial Control Technology−Present and Future (10)
Control of Virus Pollution using Diffusion Prevention Technology by Fixation
-
…by Tsuruo NAKAYAMA…17
- Lecture
-
Injured Microbes (9)
Bacterial Contamination in Hemodialysis System and Damaged Cells Induced by Washing-disinfection
-
…by Eiichi OSONO, and Kazumi HONDA…27
- Lecture
-
Lecture for Preservative Technologists of Cosmetics (Part 2) (6)
Mechanisms of Formation of Bacterial Biofilms and Control Methods
−A Magnificent Life Drama and Its Battle on the Stage−
-
…by Tetsuaki TSUCHIDO…33
- Lecture
-
Harmful Microorganism Concerning Food
〜From a Basis to the Latest Knowledge of the Causing Microorganisms〜 (6)
Bacillus cereus
-
…by Michio OHTA…41
- Member’s Voice-Cultivation-
- …by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Fumi SAKANAKA…16
…by Hideaki MEKATA…26
- Abstracts from Overseas Journals
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…32
- Society Activities
- …48
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese