Vol.51,No.3 (2023)
- 原著論文
- [ 要約 ]
-
銀イオンを含む金属イオン液のヒドロキシルラジカル発生能と抗菌活性・ウイルス不活化活性の評価方法に関する研究
-
アイティーエヌ(株) 松山絵理奈,秀城 剛…107
東北学院大学工学部 韓 連熙
東北学院大学工学総合研究所 遠藤 銀朗
- 原著論文
- [ 要約 ]
-
カンピロバクター・ジェジュニの調理段階における三次汚染率と除菌・殺菌効果の解明
-
神戸学院大学・栄養学部 伊藤 智…117
名古屋学芸大学・管理栄養学部 岸本 満
- 短報
- [ 要約 ]
-
マイクロプラズマ放電装置のインフルエンザウイルスに対する不活化に関する検討
-
東邦大学看護学部感染制御学 小林 寅喆,勝瀬 明子,金坂伊須萌,榎本 美郷…127
北海道医療大学医療技術学部 松尾 淳司,山﨑 智拡
(株)カルモア 技術部 安藤 仁,米山 啓子,小澤 功治
- 解説
- [ 要約 ]
-
消毒・除菌剤の基礎知識および除菌評価試験
-
ピジョンホームプロダクツ(株) 事業推進G 鈴木 利彦,横山 明浩,矢作 一朗…131
- 講座
- [ 要約 ]
-
防菌防黴分野における微生物制御の歴史的経緯と現状
[6]食品全般ならびに関連分野における微生物制御(その1)
−食中毒関係全般について−
-
元 近畿大学 坂上 吉一…135
- 若手研究者フォーラム
-
−防菌防黴分野の最前線−
『研究成果を現場に生かすことの難しさ』
-
(株)ナック クリクラ中央研究所 小林 麻比…143
- 会報
- …146
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.51,No.3 (2023)
- Original Paper
-
Hydroxyl Radical Generation by a Metal Ion Solution Containing Silver Ion and Assay Methods for Determination of its Antibacterial and Viral Inactivation Activities
- …by Erina MATSUYAMA, Tsuyoshi SHUKI, Younhee HAN, and Ginro ENDO…107
- Original Paper
-
Determination of the tertiary contamination rate of Campylobacter jejuni at the cooking stage and the effectiveness of sanitation and disinfection
- …by Satoshi ITO, and Michiru KISHIMOTO…117
- Note
-
Evaluation of a Microplasma Discharge Device for Use in the Inactivation of Influenza A Virus H1N1
- …by Intetsu KOBAYASHI, Akiko KATSUSE, Izumo KANESAKA, Misato ENOMOTO,
Junji MATSUO, Tomohiro YAMAZAKI, Hitoshi ANDO, Keiko YONEYAMA,and Koji OZAWA…127
- Commentary
-
Basic Knowledge of Disinfectants and Sanitizers and Sterilization Evaluation Test
- …by Toshihiko SUZUKI, Akihiro YOKOYAMA, and Ichiro YAGI…131
- Lecture
-
The Historic Process and Current Situation of the Microbe Control in the Field of Antibacterial and Antifungal Agents
[6] Microbe Control of Overall Food and Related Field:
(1) About the whole of Food Poisoning Relations
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…135
- Young Researcher Forum
-
Difficulty of Keeping Results of Research Alive in the Spot
- …by Asahi KOBAYASHI…143
- Society Activities
- …146
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese