日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.41,No.5 (2013)

  • ノート
  • [ 要約 ]
  • 前培養の温度条件が微生物の活性炭への付着に及ぼす影響
  • 神奈川工科大学・応用バイオ科学部 冨田 和寿,菊地 幹夫,澤井 淳…245
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 防菌防黴分野で用いられるナノマテリアル
  • 神奈川工科大学応用バイオ科学部栄養生命科学科 澤井 淳…249
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 文化財の生物被害の現状と対策[7]
    アンコール遺跡の微生物被害
  • 東京農工大学大学院農学研究院 片山 葉子…255
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 文化財の生物被害の現状と対策[12]
    文化財汚染カビ多重検出技術の開発
  • 東洋製罐グループホールディングス㈱ 一色 淳憲…263
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 細菌の分類と同定[7]
    質量分析計による新しい同定法
  • 千葉大学医学部附属病院疾患プロテオミクスセンター 曽川 一幸…269
    千葉大学医学部附属病院検査部 渡邊 正治
    千葉大学大学院医学研究院分子病態解析学 野村 文夫
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品産業における洗浄技術の基礎と効率化のための実践ポイント
    [8]国際的な合意事項に基づく食品加工機械の衛生構造と評価
  • (一社)日本食品機械工業会 事業部 大村 宏之…275
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品による寄生動物感染症[9] 蠕虫感染症(4)
    アニサキス
  • 麻布大学 生命・環境科学部 食品生命科学科 川上 泰…283
    梅原 梓里
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品による寄生動物感染症[10] 蠕虫感染症(5)
    人のトキソカラ感染症に関わる犬回虫と猫回虫の多様な生活環
  • 麻布大学獣医学部寄生虫学研究室 平 健介…289
海外文献抄録
…近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…262
図書紹介
『図解入門 よくわかる最新抗菌と殺菌の基本と仕組み』…坂上 吉一…274
会員の声-培養-
『滅菌バリデーション取り組みの思い出』坂本 貴広…282
『私と微生物について』…高木紀美子…295
平成25年度日本食品化学研究振興財団研究助成決定
…296
会報・新入会員紹介
…297
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.41, No.5 (2013)

  • Note
  • Influence of Preincubation Temperatures of Microorganisms on Their Attachment to Activated Carbon
  • …by Kazuhisa TOMITA, Mikio KIKUCHI and Jun SAWAI…245
  • Commentary
  • Nanomaterials Used in the Antibacterial and Antifungal Fields
  • …by Jun SAWAI…249
  • Lecture
  • Present Status of Biological Damages of Cultural Property and Measures to Prevent Damages(7)
    Damages Caused by Microorganisms in Angkor Monuments
  • …by Yoko KATAYAMA…255
  • Lecture
  • Present Status of Biological Damages of Cultural Property and Measures to Prevent Damages(12)
    Development of Multiple Detection Technique for Mould in Contamination of Cultural Property
  • …by Atsunori ISSHIKI…263
  • Lecture
  • Separation and Identification of Bacteria(7)
    New Identification Process with a Mass Spectrometer
  • …by Kazuyuki SOGAWA, Masaharu WATANABE and Humio NOMURA…269
  • Lecture
  • Basics of the Cleaning Technology in the Food Industry and Practical Points for Efficiency(8)
    Evaluation and the Hygienic Construction for a Food-processing Machinery based on a Global Agreement
  • …by Hiroyuki OMURA…275
  • Lecture
  • Food-borne Parasitic Animal Infection(9)
    Helminthic Infection(4): Anisakis
  • …by Yasushi KAWAKAMI and Azusa UMEHARA…283
  • Lecture
  • Food-borne Parasitic Animal Infection(10)
    Helminthic Infection(5): A Variety of Life Cycles of Toxocara-canis and-cati Relating to Toxocara Infection of Human Being
  • …by Kensuke TAIRA…289
Abstracts from Overseas Journals
…by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…262
Book Review
…by Yoshikazu SAKAGAMI…274
Member's Voice ― Cultivation ―
…by Takahiro SAKAMOTO…282
…by Kimiko TAKAGI…295
Announcement of the Award of Research Grant 2013
Supported by the Japan Food Chemical Research Foundation…296
Society Activities, New Members
…297
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese