日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.44,No.10 (2016)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 農産物チルド食品から分離した低温性細菌芽胞の 発育特性と耐熱性
  • 地方独立行政法人北海道立総合研究機構食品加工研究センター 小林 哲也,八十川大輔,中川 良二,川上 誠…509
  • 短報
  • [ 要約 ]
  • 鶏肉および鶏内臓から分離されたCampylobacter jejuniに おけるRandom Amplified Polymorphic DNA(RAPD)法
    および自動化リボタイピング法による遺伝子型別
  • 中村学園大学短期大学部・食物栄養学科 古田 宗宜…515
    九州大学大学院・生物資源環境科学府・生命機能科学専攻 奈須 敬之,Hoang Minh Duc
    九州大学・農学部・生物資源環境学科 梅木 晃一
    九州大学大学院・農学研究院・生命機能科学部門 本城 賢一,宮本 敬久
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 青果物/カット青果物の微生物制御
    [3]ガス環境(CA/MAP)による制御法
  • 近畿大学 生物理工学部 泉 秀実…521
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 温浴施設の微生物汚染の現状と対策
  • アクアスフロンティア(株) 縣 邦雄…529
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 建築物の衛生と微生物制御[8]
    水景施設における衛生管理と微生物制御
  • 大阪府立公衆衛生研究所衛生化学部 枝川亜希子…537
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品工場における食品防御(フードディフェンス)の考え方と業界動向[2]
    食品防御(フードディフェンス)の考え方と必要性
  • 奈良県立医科大学 健康政策医学講座 赤羽 学,今村 知明…543
  • 資料
  • [ 要約 ]
  • 携帯電話やスマートフォンに関する衛生的一考察
  • 麻布大学 生命・環境科学部 古畑 勝則…549
海外文献抄録
…近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…536
図書紹介『研究不正』
…学会事務局…542
会員の声−培養−
『もうじき10年』…前田 俊…548
 『人にやさしい材料の開発を目指して』…伊藤 穂高…554
 『ユーコープの微生物検査』…岡本 綾子…571
日本防菌防黴学会会則
日本防菌防黴学会細則
会報
第73回理事会議事録・第41回評議員会議事録・第44回通常総会議事録…555
会報
…572
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.44,No.10(2016)

  • Original Paper
  • Growth Characteristics and Thermal Resistance of Spores of Psychrophilic Bacteria Isolated from Chilled Agricultural Food Products
  • …by Tetsuya KOBAYASHI, Daisuke YASOKAWA, Ryoji NAKAGAWA and Makoto KAWAKAMI…509
  • Note
  • Genotyping of Campylobacter Jejuni Isolated from Chicken Meat and Guts Using Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) Typing and Automated Ribotyping
  • …by Munenori FURUTA, Takayuki NASU, Duc M. HOANG, Kouichi UMEKI, Ken-ichi HONJOH and Takahisa MIYAMOTO…515
  • Commentary
  • Microbiological Control of Vegetable/Cut Vegetable (3)
    Control with Gaseous Environment (CA/MAP)
  • …by Hidemi IZUMI…521
  • Commentary
  • Present Situation of and Countermeasures Against Microbiological Contamination of a Warm Bathing Facility
  • …by Kunio AGATA…529
  • Lecture
  • The Hygene of Buildings and Microbiological Control (8)
    Hygienic Management and Microbiological Control for a Water Landscape Facility
  • …by Akiko EDAGAWA…537
  • Lecture
  • Prevention of Foods in a Food Factory
    Consideration on “Food Defence” and Trends in Food Industry (2)
    Philosophy and Necessity of Food Defence
  • …by Manabu AKABANE and Tomoaki IMAMURA…543
  • Data
  • A Hygienic Consideration of Cellular Phones and Smart Phones
  • …by Katsunori FURUHATA…549
Abstracts from Overseas Journals
…by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…536
Book Review
…by the Secretariat…542
Member’s Voice-Cultivation-
…by Takashi MAEDA…548
…by Hotaka ITO…554
…by Ayako OKAMOTO…571
The Regulations of the Society for Antibacterial and Antifungal Agents, Japan
Detailed Rules for the Management of the Society for Antibacterial and Antifungal Agents, Japan
Society Activities
…555
A Report of the 73rd Board of Governors, A Report of the 41st Board of Council,A Report of the 44th General Meeting
Society Activities
…572
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese