日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.48,No.7 (2020)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 徳島県内を流通する市販エビの細菌汚染状況と学術的分類
  • 四国大学生活科学部管理栄養士養成課程 岡崎 貴世,中津 桃子,篠宮 幸子…301
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 図書の真菌測定方法
  • (株)ファインテック 福島由美子…307
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 微生物研究におけるメタボロミクスの活用展開
  • ヒューマン・メタボローム・テクノロジーズ(株) 山領佐津紀…311
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食にまつわる有害微生物
    〜原因微生物の基礎から最新の知見まで〜 [10]
    ヘリコバクター・ピロリ
  • 京都府立大学大学院生命環境科学研究科 瀬古千佳子…319
    京都女子大学家政学部食物栄養学科 横山 佳子
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 建築物の空気関連の微生物汚染と対策等
    [5]業務用加湿器の種類と特徴・気化式加湿器の維持管理と衛生調査の報告
  • ウエットマスター(株) 保守・サービス営業本部 星野 芳昭…327
  • 紙上ミニシンポジウムⅠ
  • [ 要約 ]
  • 水の衛生管理
    2.黒湯からのレジオネラ属菌の検出状況
  • (公財)日本建築衛生管理教育センター 安齋 博文…335
会員の声−培養−
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その19)』…新井 一義…目次裏
 『食品ロスと食品添加物』…近藤 克紀…310
海外文献抄録
…坂上 吉一…318
会報
…342
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.48,No.7(2020)

  • Original Paper
  • Bacterial Contamination and Academic Classification of Commercially Available Shrimp in Tokushima Prefecture
  • …by Kiyo OKAZAKI, Momoko NAKATSU, and Sachiko SHINOMIYA…301
  • Commentary
  • Method for Measurement of Fungal on the Book
  • …by Yumiko FUKUSHIMA…307
  • Commentary
  • Application and Development of Metabolomics for the Study of Microbe
  • …by Satsuki YAMARYO…311
  • Lecture
  • Harmful Microorganism Concerning Food
    〜From a Basis to the Latest Knowledge of the Causing Microorganisms〜 (10)
    Helicobacter pylori
  • …by Chikako SEKO, and Keiko YOKOYAMA…319
  • Lecture
  • The air-related Microbial Contamination in the Building and its Measures (5)
    Types and Characteristics of Industrial Humidifiers – Maintenance and Reports on Hygiene Surveys of Evaporative Humidifier
  • …by Yoshiaki HOSHINO…327
  • Mini-Journal SymposiumⅠ
  • Hygiene Management of Water Distribution of Legionella spp. From Kuroyu
  • …by Hirofumi ANZAI…335
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Katunori KONDO…310
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…318
Society Activities
…342
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese