Vol.48,No.11 (2020)
- 原著論文
- [ 要約 ]
-
低温増殖性Paenibacillus属細菌芽胞の制御における有機酸および加熱処理の効果
-
(地独)北海道立総合研究機構・食品加工研究センター
小林 哲也,山木 一史…573
東 孝憲,太田 智樹
八十川大輔,川上 誠
- 解説
- [ 要約 ]
-
感染症研究と計算科学の橋渡し:病原体の理解と制御に向けて
-
国立感染症研究所 病原体ゲノム解析研究センター 佐藤 裕徳…581
- 講座
- [ 要約 ]
-
損傷菌[18]
まとめと損傷菌研究の今後の展望(閉講にあたって)
-
大阪府立大学 研究推進機構 微生物制御研究センター 土戸 哲明…591
- 講座
- [ 要約 ]
-
ここまできている微生物試験迅速化技術
[9]質量分析の技術を中心に
-
日本ベクトン・ディッキンソン(株) 松山由美子…597
- 講座
- [ 要約 ]
-
建築物の空気関連の微生物汚染と対策等
[9]蓄熱槽における微生物汚染と抑制対策
-
福島大学 共生システム理工学類 赤井 仁志…601
- 講座
- [ 要約 ]
-
環境管理による院内(病院)感染防止−最新情報をふまえて−
[2]高齢者介護施設における感染対策(衛生管理を中心に)
-
東邦大学名誉教授 辻 明良…609
- 講座
- [ 要約 ]
-
食品・医療・環境分野での感染制御
[1]開講にあたって
-
園田学園女子大学 山本 恭子…615
- 講座
- [ 要約 ]
-
食品・医療・環境分野での感染制御
[2]地域における感染対策~手洗い講習会~
-
園田学園女子大学 山本 恭子…617
兵庫県立大学 茅野 友宣
- 会員の声−培養−
- 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その23)』…新井 一義…目次裏
『ちょっと変わった生協の検査室の今までとこれから』…米原さおり…590
『安全な商品をお客様にお届けするために必要なこと』…星野 将隆…596
- 図書紹介
- 『食品変敗の科学−微生物的原因とその制御−』…坂上 吉一…608
- 海外文献抄録
- …坂上 吉一…614
- 会報
- …622
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.48,No.11(2020)
- Original Paper
-
Effect of Organic Acids Heating on the Control of Psychrotrophic Paenibacillus spp. Spores
- …by Tetsuya KOBAYASHI, Kazufumi YAMAKI, Takanori AZUMA, Tomoki OHTA,
Daisuke YASOKAWA, and Makoto KAWAKAMI…573
- Commentary
-
A Bridge between Infectious Disease Research and Computational Science:
A Challenge to Understand and Control Pathogens
- …by Hironori SATO…581
- Lecture
-
Injured Microbes (18)
An Overview and Future Prospects
- …by Tetsuaki TSUCHIDO…591
- Lecture
-
Updates of Microbial Rapid Tests (9)
On the Frontline of Rapid Microbial Test Technology–Focused on Mass Spectrometry–
- …by Yumiko MATSUYAMA…597
- Lecture
-
The air-related Microbial Contamination in the Building and its Measures (9)
Microbial Contamination and Control Measures in Thermal Storage Tanks
- …by Hitoshi AKAI…601
- Lecture
-
Prevention of In-Hospital Infection by Environmental Management
-On the Basis of the Latest Information-
(2)Infection Measures in the Elderly Person Nursing Facility (Mainly on Hygiene Management)
- …by Akiyoshi TSUJI…609
- Lecture
-
Infection Control in Food, Medical Care, the Environmental Field
(1) Opening of a Course
- …by Yukiko YAMAMOTO…615
- Lecture
-
Infection Control in Food, Medical Care, the Environmental Field
(2) Infection Measures -Hand-Washing Class-
- …by Yukiko YAMAMOTO, and Tomonori KAYANO…617
- Member’s Voice-Cultivation-
- …by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Saori YONEHARA…590
…by Masataka HOSHINO…596
- Book Review
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…608
- Abstracts from Overseas Journals
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…614
- Society Activities
- …622
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese