日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.49,No.1 (2021)

  • 巻頭言
  • 新しい生活様式での不易と流行
  • 岡山大学 三好 伸一…1
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 強制通風気化システムにおけるアルカリ性条件下での次亜塩素酸とモノクロラミンの揮発性と殺菌作用
  • 三重大学大学院生物資源学研究科 中村 幸翼,加藤 稜也,福﨑 智司…3
    パナソニックエコシステムズ(株) 林 智裕,石田 陽子,堀切 茂俊,吉田 真司
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • JIS Z 2911:2018かび抵抗性試験方法改正のポイント
  • (一財)日本食品分析センター 土屋 禎…11
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 紫外線を用いた水処理技術
  • 島根大学 生物資源科学部 環境共生科学科 橋口亜由未…17
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 環境管理による院内(病院)感染防止−最新情報をふまえて−
    [4]院内感染事例-輸液の微生物汚染-
  • 山陽小野田市立 山口東京理科大学 薬学部 尾家 重治…27
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品・医療・環境分野での感染制御
    [3]室内でのウイルスや細菌に対する感染対策
  • 国立感染症研究所 インフルエンザウイルス研究センター 嶋崎 典子…31
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品製造現場における食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の実践的な活用
    [2]食品衛生7Sの定義「整理・整頓」
  • (株)イムテス 環境事業部 技術部門 山口 花梨…43
  • 資料
  • [ 要約 ]
  • 特定酵素基質培地による飲料水からのLegionella pneumophilaの検出
  • 麻布大学 生命・環境科学部 石﨑 直人,古畑 勝則…51
会員の声−培養− 
 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その25)』…新井 一義…目次裏
『防菌防黴学会との関わり』…鈴木 裕之…16
『細菌の環境適応を研究する私自身の環境適応の軌跡』…佐々木秀明…26
海外文献抄録
…坂上 吉一…50
会報
…54
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.49,No.1 (2021)

  • Leader
  • Immutability and Fluidity in the New Lifestyle
  • …by Shinichi MIYOSHI…1
  • Original Paper
  • Volatility and Antimicrobial Actions of Hypochlorous Acid and Monochloramin in a Forced-Air Vaporizing System under Alkaline Conditions
  • …by Kosuke NAKAMURA, Ryouya KATOU, Tomohiro HAYASHI, Yoko ISHIDA,Shigetoshi HORIKIRI, Shinji YOSHIDA, and Satoshi FUKUZAKI…3
  • Commentary
  • The points of the vevision of JIS Z 2911:2018 Methods of test for fungus resistance
  • …by Tadashi TSUCHIYA…11
  • Commentary
  • Applications of UV techniques for water treatment
  • …by Ayumi HASHIGUCHI…17
  • Lecture
  • Prevention of In-Hospital Infection by Environmental Management
    -On the Basis of the Latest Information-
    (4) Nosocomial infections by microbial contamination of intravenous fluids
  • …by Shigeharu OIE…27
  • Lecture
  • Infection Control in Food, Medical Care, the Environmental Field
    (3) Infection prevention against virus and bacteria in indoor environment
  • …by Noriko SHIMASAKI…31
  • Lecture
  • Practical Use of Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) at Food Manufacturing Sites
    (2) Definition of food hygiene 7S “Seiri・Seiton”
  • …by Karin YAMAGUCHI…43
  • Data
  • Detection of Legionella pneumophila from Drinking Water Samples by the LegiolerTM/Quanti-TrayⓇ MPN test
  • …by Naoto ISHIZAKI, and Katsunori FURUHATA…51
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Hiroyuki SUZUKI…16
…by Hideaki SASAKI…26
Abstracts from Overseas Journals…by Yoshikazu SAKAGAMI
…50
Society Activities
…54
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese