日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.49,No.6 (2021)

  • 巻頭言
  • アカデミアとインダストリの密なる連繋による学会の持続的発展に向けて
    −会長就任にあたって−
  • 日本防菌防黴学会会長,大阪府立大学 研究推進機構微生物制御研究センター
    (有)トリビオックス ラボラトリーズ 土戸 哲明…259
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 山梨県のアルカリ性(pH10程度)温泉におけるモノクロラミン消毒の有効性の検討
  • 山梨県衛生環境研究所 栁本 恵太,堀内 雅人,山上 隆也,植松 香星,久田 美子…261
    (株)マルマ 杉山 寛治,田中 慶郎
    ケイ・アイ化成(株) 茶山 忠久,市村 祐二
    国立感染症研究所 泉山 信司
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 環境管理による院内(病院)感染防止−最新情報をふまえて−
    [5]清掃分野を中心とした環境管理の現状
  • (株)ウィング 嶽本 剛平…269
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品・医療・環境分野での感染制御
    [7]麻痺性貝毒とフグ毒-生物学的分布,食中毒防止対策と分析法-
  • 北里大学海洋生命科学部 応用生物化学講座 佐藤 繁…275
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品製造現場における食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の実践的な活用
    [7]食品衛生7Sの導入事例
  • 東洋産業(株) 金山 民生…281
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学−食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [6]食品製造現場における環境微生物検査
  • (株)マルマ 検査部 横山 博…289
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 持続社会での木材の長期使用 [4]木材・木造構造物と劣化微生物
  • 奈良県森林技術センター 酒井 温子…295
  • 紙上ミニシンポジウムⅢ ~殺菌・抗菌・除菌分野の新たな進展~
  • はじめに
  • (神奈川工科大学健康医療科学部 澤井 淳…305
    神奈川工科大学応用バイオ科学部 飯田 泰広
  • 2.梅酢ポリフェノールの抗ウイルス活性とその応用(呼吸器感染症予防)に向けた試み
  • 和歌山県立医科大学保健看護学部 池田 敬子…307
    和歌山信愛女子短期大学食物栄養専攻 辻本 和子,西出 充德
    和歌山大学食農総合研究教育センター 味村 妃紗,三谷 隆彦
    四国大学短期大学部人間健康科介護福祉専攻 長尾多美子
    Alliance Protein Lab. Tsutomu Arakawa
    香川大学医学部 桑原 知己
    和歌山県立医科大学医学部 小山 一
  • [ 要約 ]
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その30)』…新井 一義…目次裏
『カビと私と油』…梶原 学…274
『学際』…太田 順司…294
図書紹介
『キトサンと木材保存− 環境適合型保存剤の開発』…坂上 吉一…288
海外文献抄録
…坂上 吉一…304
会報
…316
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.49,No.6 (2021)

  • Leader
  • Sustainable Development of the Society through Close Cooperation between Academia and Industry -Message from the New President-
  • …by Tetsuaki TSUCHIDO…259
  • Original Paper
  • Efficacy of Monochloramine Disinfection for Alkaline Hot Spring Water in Yamanashi Prefecture, Japan
  • …by Keita YANAGIMOTO, Kanji SUGIYAMA, Yoshirou TANAKA, Tadahisa SAYAMA, Yuji ICHIMURA,
    Masato HORIUCHI, Takaya YAMAGAMI, Kosei UEMATSU, Yoshiko HISADA, and Shinji IZUMIYAMA…261
  • Lecture
  • Prevention of In-Hospital Infection by Environmental Management
    -On the Basis of the Latest Information-
    (5) Current State of Environmental Management Focused on the Cleaning Field
  • …by Takahira TAKEMOTO…269
  • Lecture
  • Infection Control in Food, Medical Care, and Environmental Field
    (7) Biological Distribution, Preventive Measures against Food Poisoning and Analytical Methods
  • …by Shigeru SATO…275
  • Lecture
  • Practical Use of Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) at Food Manufacturing Sites
    (7) Practical Use of Food Hygiene 7S Introduction Examples
  • …by Tamio KANAYAMA…281
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (6) Examination of Environmental Microbe in Food Manufacturing Sites
  • …by Hiroshi YOKOYAMA…289
  • Lecture
  • High Performance Utilization of Wood in Sustainable Society
    (4) Wood・wooden Structure vs.Degrading Microorganisms
  • …by Haruko SAKAI…295
  • Mini-Journal SymposiumⅢ
    ~New Development of the Sterilization, Antibacterial and Sanitization Fields~
  • Foreword
  • …by Jun SAWAI, Yasuhiro IIDA…305
  • Umesu Phenolics, a Mucosa-friendly Disinfectant, and its Possible Application for Respiratory Viral Infection
  • …by Keiko IKEDA, Kazuko TSUJIMOTO, Mitsunori NISHIDE, Hisa MIMURA, Tamiko NAGAO,Tsutomu ARAKAWA, Tomomi KUWAHARA, Takahiko MITANI, and Hajime KOYAMA…307
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Manabu KAJIWARA…274
…by Junji OTA…294
Book Review
…by Yoshikazu SAKAGAMI…288
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…304
Society Activities
…316
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese