Vol.49,No.10 (2021)
- 短報
- [ 要約 ]
-
アフラトキシン産生性のAspergillus属Flavi節の簡易迅速検出法
-
東京都健康安全研究センター・微生物部 高橋 由美,上原さとみ…479
千葉 隆司,鈴木 淳,貞升 健志
- 講座
- [ 要約 ]
-
食品製造現場における食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の実践的な活用
[8]食品製造現場の基本設計と食品衛生7S
-
明宝特産物加工(株) 名畑 和永…483
- 講座
- [ 要約 ]
-
ハードルテクノロジーによる食品の微生物制御
[6]菓子製造におけるアンヒドロフルクトースのハードルテクノロジーへの応用
-
(株)サナス 吉永 一浩,宮﨑 直人,林 洋美…491
鹿児島県大隅加工技術研究センター 中西 善裕,八丸 珠恵,時村 金愛
鹿児島県水産技術開発センター 久保 満
鹿児島大学農学部 安部 淳一
- 講座
- [ 要約 ]
-
微生物による劣化 −繊維,金属,木材,コンクリート,紙等−
[4]木材の劣化と対策
-
ライオンケミカル(株) 開発部 小林 智紀…497
- 講座
- [ 要約 ]
-
食の安全・安心科学
−食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
[7]過酢酸の基本的性質と殺菌の原理ならびに応用事例
-
元 近畿大学 坂上 吉一…507
- 講座
- [ 要約 ]
-
持続社会での木材の長期使用
[7]木材・木造の生物劣化診断と維持管理
-
京都大学大学院農学研究科 藤井 義久…513
- 講座
- [ 要約 ]
-
第2回:微生物との戦いは永遠につづく!
[6]微生物と戦いは永遠につづく
-
サラヤ(株) 更家 悠介…521
- 講座
- [ 要約 ]
-
微生物を利用した有用物質生産
[2]海洋細菌を用いたバイオリファイナリー
-
三重大学大学院生物資源学研究科
三重大学海藻バイオリファイナリー研究センター 田中 礼士…527
- 会員の声−培養−
- 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その34)』…新井 一義…目次裏
『医薬品製造と微生物管理』…大場 拓馬…490
『防菌防黴学会で広がる抗菌研究の世界』…藤田 真理…520
- 図書紹介
- 『ファインケミカルシリーズ 抗菌・抗ウイルス剤の最新動向』…古畑 勝則…533
- 会報
- …534
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.49,No.10 (2021)
- Note
-
A Rapid and Easy Method for the Detection of Aflatoxigenic Strains of Aspergillus section Flavi
- …by Yumi TAKAHASHI, Satomi UEHARA, Takashi CHIBA,
Jun SUZUKI, and Kenji SADAMASU…479
- Lecture
- Practical Use of Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) at Food Manufacturing Sites
(8) General Plan and Food Hygiene 7S in a Food Manufacture Site
- …by Kazunaga NABATA…483
- Lecture
- Microbiological Control in Foods by Hurdle Technology
(6) Application to Hurdle Technology of Anhydrofructose in Confectionery Manufacture
- …by Kazuhiro YOSHINAGA, Naoto MIYAZAKI, Hiromi HAYASHI,
Yoshihiro NAKANISHI, Tamae HATIMARU, Kanae TOKIMURA,Mitsuru KUBO, and Jun-ichi ABE…491
- Lecture
- Deterioration Materials by Microbe -Fiber, Metal, Wood, Concrete, Paper-
(4) Deterioration and Measures of Wood Due to Microbe
- …by Tomonori KOBAYASHI…497
- Lecture
- Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
(7) Basic Properties and Bactericidal Mechanisms of Peracetic acid, and Application Cases
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…507
- Lecture
- High Performance Utilization of Wood in Sustainable Society
(7) Deterioration Diagnosis and Maintenance of Wood
- …by Yoshihisa FUJII…513
- Lecture
- The second: Battle against Microorganisms Continues Forever !
(6) Battle against Microorganisms Continues Forever
- …by Yuusuke SARAYA…521
- Lecture
-
Production of Useful Compounds using Microorganisms
(2) Seaweed Biorefinery Using Marine Bacteria
- …by Reishi TANAKA…527
- Member’s Voice-Cultivation-
- …by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Takuma OBA…490
…by Mari FUJITA…520
- Book Review
- …by Katunori FURUHATA…533
- Society Activities
- …534
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese