日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.49,No.12 (2021)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 靴下の不快臭の原因物質及び原因菌の解析
  • 小林製薬(株)・中央研究所・基盤研究部 濱田 昌子,五味 満裕…589
    小林製薬(株)・日用品事業部 唐澤 慧記
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 人工股関節周囲感染の予防・診断・治療
  • (医)増原クリニック 増原 建作…595
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 池田菊苗と微生物死滅の定量的表現
  • 関西福祉科学大学健康福祉学部福祉栄養学科 榊 秀之…603
    大阪市立大学大学院工学研究科 米虫 節夫
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品製造現場における食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の実践的な活用
    [9]食品衛生7Sとマネジメントシステム
  • フードクリエイトスズキ㈲ 鈴木厳一郎…613
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学 −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [9]次亜塩素酸を基礎とする洗浄・殺菌の理論
  • 三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司…619
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • ハードルテクノロジーによる食品の微生物制御
    [7]菓子製造におけるカビ生育防止のためのハードルテクノロジー
  • (株)明治 研究本部 品質科学研究所 関根光太郎…627
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物を利用した有用物質生産
    [3]深海底泥からの有用細菌の探索,分類,生産物の特性解明
  • 近畿大学・農学部・応用生命化学科 倉田 淳志…635
  • 紙上ミニシンポジウムⅤ
  • [ 要約 ]
  • 微生物汚染から健康を守る切り札とは?
    2.再生医療等製品の微生物試験の現状と課題
  • (株)セルシード 栗山 伸一,橋本せつ子…641
会員の声−培養− 
 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その36)』…新井 一義…目次裏
『アントニィ・ファン・レーベンフックの観察力』…小高 秀正…602
『これまでの防菌防黴との関わりについて』…田村 太…618
日本防菌防黴学会誌49巻総目次
…646
日本防菌防黴学会誌49巻著者索引
…648
会報
…650
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.49,No.12 (2021)

  • Original Paper
  • Analysis of the Primary Chemical and Bacteria Responsible for the Malodor of Socks
  • …by Shoko HAMADA, Satoki KARASAWA, and Mitsuhiro GOMI…589
  • Commentary
  • Prevention, Diagnosis, and Treatment of Total Hip Prosthesis Neighborhood Infection
  • …by Kensaku MASUHARA…595
  • Commentary
  • Quantitative Representation of Microbial Death by Dr. Kikunae Ikeda
  • …by Hideyuki SAKAKI, and Sadao KOMEMUSHI…603
  • Lecture
  • Practical Use of Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) at Food Manufacturing Sites
    (9) Food Hygiene 7S and Management System
  • …by Genichiro SUZUKI…613
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (9) Theory of Cleaning and Disinfection Based on Actions of Hypochlorous Acid
  • …by Satoshi FUKUZAKI…619
  • Lecture
  • Microbiological Control in Foods by Hurdle Technology
    (7) Hurdle Technology for Prevention of Mold Growth in the Confectionery
  • …by Koutarou SEKINE…627
  • Lecture
  • Production of Useful Compounds using Microorganisms
    (3) Exploration and Characterization of Agriculturally and Industrially Important Bacteria from Deep-Sea Sediments
  • …by Atsushi KURATA…635
  • Mini-Journal SymposiumⅤ
  • What is the best way to protect health from microbial contamination?
    (2) Current Status and Issues of Microbial Tests of Cell-based Regenerative Medicine Products
  • …by Shinichi KURIYAMA, and Setsuko HASHIMOTO…641
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI……Reverse Page of the Contents
…by Hidemasa KODAKA…602
…by Futoshi TAMURA…618
Annual Index to Volume 49
…646
Annual Index to Volume 49 by Authors
…648
Society Activities
…650
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese