日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.41,No.12 (2013)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 人工透析用水造水の補完技術として用いられている電気再生式脱塩(EDI)法の殺菌・エンドトキシン不活化メカニズムと水解離現象の関係に関する研究
  • ダイセン・メンブレン・システムズ(株)・メディカル営業部 阿瀬 智暢,大友 輝雄…647
    (株)オスモ 野口 武志
    ヤマト科学(株) 尾ノ上真人
    島根大学・生物資源科学部・地域環境科学科 桑原 智之,佐藤 利夫
  • 短報
  • [ 要約 ]
  • 各種水利用設備のレジオネラ属菌検出実態
  • アクアス(株)つくば総合研究所 井上 浩章,高間 朋子,石間 智生,縣 邦雄…659
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 水産養殖におけるプロバイオティクス
    -アワビの事例を中心に-
  • 三重大学大学院・生物資源学研究科 田中 礼士…663
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 産業へのオゾンの利用技術[5] バイオフィルム-オゾン水による殺菌・除去作用-
  • 日本大学薬学部 立川眞理子…669
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 感染症の現状と展望[3] 薬剤耐性菌と感染症
  • 東邦大学医学部 小林 寅喆…675
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物変敗防止技術と制御[2]
    漬物の微生物変敗と制御
  • あいち産業科学技術総合センター食品工業技術センター 石川 健一…685
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物変敗防止技術と制御[3]
    酸性食品の微生物変敗と有機酸類による制御
  • 食品・微生物研究所 内藤 茂三…691
  • トピックス
  • [ 要約 ]
  • セレウス菌による院内感染とその対策
  • 摂南大学薬学部 桑名利津子…701
Biocontrol Science掲載論文抄録(Vol.18, No.3, 2013)
…703
海外文献抄録
…近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…668
図書紹介
『食品微生物学の基礎』…学会事務局…684
-『新GMP微生物試験法 第2版』…学会事務局…700
日本防菌防黴学会誌41巻総目次
…705
日本防菌防黴学会誌41巻著者索引
…707
会報・新入会員紹介
…708
カレンダー
和文目次裏

<English> Vol.41, No.12 (2013)

  • Original Paper
  • Study on the Relation Between the Mechanisms of the Inactivation of Bacteria and Endotoxins and the Water Splitting Phenomenon in the Electro Deionization (EDI) Method as a Complementary Technology in the Production of Water for Dialysis
  • …by Tomonobu ASE, Teruo OTOMO, Takeshi NOGUCHI, Masato ONOUE, Tomoyuki KUWABARA, and Toshio SATO…647
  • Note
  • Summary of the Legionella Detection in Man-made Water System
  • …by Hiroaki INOUE, Tomoko TAKAMA, Tomoki ISHIMA, and Kunio AGATA…659
  • Commentary
  • Probiotics in Aquaculture ---Focusing on the Case Study of Abalone Culture
  • …by Reishi TANAKA…663
  • Lecture
  • Ozone Technology in Industries(5) Biofilm --- Bactericidal and Removal Action with Ozone Water
  • …by Mariko TACHIKAWA…669
  • Lecture
  • Current Status and Prospects of Infection(3) Drug-resistant Bacteria and Infection
  • …by Intetsu KOBAYASHI…675
  • Lecture
  • Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(2) Deterioration of Pickles Due to Microorganisms and Their Control
  • …by Ken-ichi ISHIKAWA…685
  • Lecture
  • Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(3) Deterioration of Acidic Foods Due to Microorganisms and Control with Organic Acids
  • …by Shigezo NAITO…691
  • Topic
  • The Nosocomial Infection Caused by Bacillus cereus and the Countermeasure
  • …by Ritsuko KUWANO…701
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science(Vol.18, No.3, 2013)
…703
Abstracts from Overseas Journals
…by Environmental Chemical Laboratory,Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…668
Book Review
…by the Secretariat…684
…by the Secretariat…700
Annual Index to Volume 41
…705
Annual Index to Volume 41 by Authors
…707
Society Activities, New Members
…708
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese