Vol.42,No.7 (2014)
- 短報
- [ 要約 ]
- 環境水のレジオネラ属菌検査のための新規選択培地
(CAT α培地)による夾雑菌汚染の低減効果
-
アクアス(株) つくば総合研究所 井上 浩章,高間 朋子…349
馬場ますみ,石間 智生,縣 邦雄
- 解説
- [ 要約 ]
- 食品産業における硬質表面洗浄の理論と実際
[6] 洗浄のシステムと定量的評価
-
三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司…353
- 講座
- [ 要約 ]
- 感染症の現状と展望[8] 皮膚感染症
-
北里大学医療衛生学部 阿部美知子…361
北里大学医学部 久米 光
- 講座
- [ 要約 ]
- 食品工場の衛生管理と人材育成[3]
食品安全マネジメントシステムの仕組みと効果
-
東京農業大学生物産業学部 宮地 竜郎…369
- 講座
- [ 要約 ]
- カビ検査法[1] カビ検査法の基礎
-
新潟県立大学人間生活学部 村松芳多子…375
NPO法人カビ相談センター 高鳥 浩介
- 講座
- [ 要約 ]
- 食品の微生物変敗防止技術と制御[7]
無菌充填食品の微生物変敗と制御
-
九州大学大学院農学研究院生命機能科学部門 宮本 敬久…381
- 講座
- [ 要約 ]
- 食品の微生物変敗防止技術と制御[8]
食肉類の変敗及び食肉加工工場の微生物汚染と制御
-
食品・微生物研究所 内藤 茂三…391
- 講座
- [ 要約 ]
- 微生物制御に関わる基礎的な背景と最新の話題[1]
食品微生物検査のための簡易キットのValidation
-
日水製薬株(株) 小高 秀正…399
- 図書紹介
- 『食品分野における非加熱殺菌技術』…坂上 吉一…408
『寄生虫なき病』…学会事務局…368
- 会員の声-培養-
- 『幾つかの「公定法」に対する疑問』…大澤 朗…380
『レジオネラと私』…井上 浩章…390
- 会報
- …410
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.42, No.7 (2014)
- Note
-
Use of a Novel Selective Agar(CATα)to Reduce the Negative Effect of Non-Target Microorganisms on the Detectionof Legionella Species from Environmental Water Samples
- …by Hiroaki INOUE, Tomoko TAKAMA, Masumi BABA,
Tomoki ISHIMA, and Kunio AGATA…349
- Commentary
-
Theory and Practice of the Cleaning of Hard Surface in Food Industry(6)
Washing System and Quantitative Assessment
- …by Satoshi FUKUZAKI…353
- Lecture
- Current Status and Prospects of Infection(8)
Skin Infection
- …by Michiko ABE, and Hikaru KUME…361
- Lecture
- Hygiene Management in Food Factory and Human Resource Development(3)
Mechanism and Effect of Safe Management System for Foods
-
…by Tatsuro MIYAJI…369
- Lecture
- Test Method for Fungi(1)
The Basics of Test Method for Fungi
-
…by Kanako MURAMATSU, and Kosuke TAKATORI…375
- Lecture
- Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(7)
Deterioration of Aseptically Packaged Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control
- …by Takahisa MIYAMOTO…381
- Lecture
- Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(8)
Deterioration of Food Meat and Microorganism Control and Microorganism Contamination in a Food Factory and Its Control
- …by Shigezo NAITO…391
- Lecture
- The Basical Background Relating to Microorganism Control and Latest Topics(1)
Validation of Simplified Kit for Microorganism Test of Foods
- …by Hidemasa KODAKA…399
- Book Review
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…408
…by the Secretariat…368
- Member's Voice-Cultivation-
- …by Ro OSAWA…380
…by Hiroaki INOUE…390
- Society Activities
- …410
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese