日本防菌防黴学会

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  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.50,No.7 (2022)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • ドライエイジングビーフの香気に及ぼす真菌の影響
  • 一般社団法人食肉科学技術研究所 中川 麻衣,小室 春菜,中島 誠人,猪口 由美…271
    NPO法人カビ相談センター 高鳥 浩介
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 炭素数の異なるアルコール11種を用いた殺菌効果の検討
  • 東京医療保健大学大学院 医療保健学研究科 感染制御学/聖路加国際病院 看護部 手術室 小武海麻衣…277
    東京医療保健大学大学院 医療保健学研究科 感染制御学 岩澤 篤郎,松村有里子
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • チルド流通する「うずら卵水煮製品」の保存性向上に向けたPaenibacillus odorifer芽胞に対する酢酸ナトリウム・グリシン製剤による静菌効果
  • 南九州大学 健康栄養学部 食品開発科学科 長田 隆,池田 直樹…285
    天狗缶詰(株) 早川 浩樹,市川 貴子
    公益社団法人日本缶詰びん詰レトルト食品協会研究所 山口 敏季
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [16]食品の化学的(天然由来物質による)保存技術
  • 神奈川工科大学健康医療科学部管理栄養学科 澤井 淳…291
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 第48回年次大会(特別講演・教育講演・基礎講座)講座
    [3]芽胞形成細菌の基礎知識
    〜芽胞(スポア)は微生物界のスーパーマン〜
  • 摂南大学名誉教授 渡部 一仁…297
  • Biocontrol ScienceVol.27 No.1 和文解説
  • [ 要約 ]
  • Oakmoss成分のアメーバ内外のLegionella pneumophilaAcanthamoeba castellaniiに対する効果
  • 城西大学薬学部病原微生物学研究室 野村 陽恵…305
  • Biocontrol ScienceVol.27 No.1 和文解説
  • [ 要約 ]
  • 「長期保存改良型ヨウ化物製剤におけるヒドロキシラジカル生成に関する特異的DMPO-OH付加体シグナルの形成」について
  • キレート細菌研究所 木田 中…309
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その42)』…新井 一義…目次裏
海外文献抄録
…坂上 吉一…311
図書紹介
『第18改正 図説 日本薬局方微生物試験法の手引き』…三瀬 勝利…312
 『オゾンは健康を育む』…坂上 吉一…313
会報
…314
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.50,No.7 (2022)

  • Original Paper
  • Effect of Molds on the Aroma of Dry-aging Beef
  • …by Mai NAKAGAWA, Haruna KOMURO, Yoshito NAKASHIMA, Yumi INOGUCHI, and Kousuke TAKATORI…271
  • Original Paper
  • A Study of the Bactericidal Effects of 11 Types of Alcohols with Different Numbers of Carbon Atoms
  • …by Mai KOBUKAI, Atsuo IWASAWA, and Yuriko MATSUMURA…277
  • Original Paper
  • Use of a Sodium Acetate and Glycine Preparation as a Spore-eliminating Additive for Paenibacillus odorifer to Extend the Shelf Life of Hard-boiled Quail Eggs
  • …by Takashi OSADA, Naoki IKEDA, Hiroki HAYAKAWA, Takako ICHIKAWA, and Toshiki YAMAGUCHI…285
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (16)Chemical Preservation Techniques for Foods with Natural Antimicrobial Substances
  • …by Jun SAWAI…291
  • Lecture
  • Magazine Lectures Presented in the 48th Annual Conference (Special Lecture, Education Lecture, and Basic Lecture)
    (3) Basic Knowledge of Spore-forming Bacteruim
    〜Bacterial Spore is a Superman in the Microbial World〜
  • …by Kazuhito WATABE…297
  • Summary of Original Paper Published in Biocontrol Science (Vol.27, No.1, 2022)
  • Effects of Oakmoss Components on Extra- and Intracellular
    Legionella pneumophila and Its Host Acanthamoeba castellanii
  • …by Harue NOMURA…305
  • Summary of Original Paper Published in Biocontrol Science (Vol.27, No.1, 2022)
  • Formation of a Specific DMPO-OH Adduct Signal Related to Hydroxy Radical
    Generation in a Long Term Stored Improved Iodide Formulation
  • …by Nori KIDA…309
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…311
Book Review
…by Katutoshi MISE…312
…by Yoshikazu SAKAGAMI…313
Society Activities
…314
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese