日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.49,No.11 (2021)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • エアコン由来の浮遊カビの季節変動とその要因
  • (株)ダスキン 品質保証・リスク管理部 塩本 麻希,吉村 俊樹…535
    (株)ダスキン 開発研究所 原田 一宏,前田 親男
    大阪市立自然史博物館 浜田 信夫
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 細菌の共存がAcanthamoeba castellaniiの増殖に与える影響
  • (株)メニコン 総合研究所 鈴木 智恵,佐々木理衣,渡邊 愛,角出 泰造…541
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • マイクロプラズマ放電装置の抗菌薬耐性菌を含む各種細菌
    および真菌に対する殺菌作用に関する検討
  • 東邦大学看護学部感染制御学 小林 寅喆,勝瀬 明子,金坂伊須萌,榎本 美郷…549
    (株)カルモア 空気環境事業本部 安藤 仁,小林 士剛,榎本 崇浩
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 生中華めんの長期保存に必要なエタノール濃度と製造工程での管理
  • 南九州大学 健康栄養学部 長田 隆…557
    (株)久保田麺業 品質管理課 松井 誠
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 再生医療における微生物汚染と二酸化塩素ガスを用いた新たな対策
  • 大阪大学大学院 医学系研究科 空間環境感染制御学共同研究講座 曾川甲子郎…563
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • エンドトキシン試験法
  • (株)J. K. インターナショナル 大内 和幸…569
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [8]過酢酸による食品製造環境の殺菌技術
  • イカリ消毒(株) 竹下 牧哉…575
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物による劣化 −繊維,金属,木材,コンクリート,紙等−
    [5]微生物による紙の劣化と対策
  • 大和化学工業(株) 営業部門 東京営業部 古川 誠…577
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 第2回:微生物との戦いは永遠につづく!
    [7]芝崎先生の思い出と最近の研究内容
  • 東洋食品工業短期大学 宮尾 宗央…581
  • 紙上ミニシンポジウムⅤ
  • [ 要約 ]
  • 微生物汚染から健康を守る切り札とは?
    1.簡易迅速試験法は微生物汚染から健康を守る切り札
  • 東京農工大学 斉藤美佳子…585
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録〜大学生活60年〜』を読みて(その35)』…新井 一義…目次裏
『友人の助言と人生の岐路』…佐藤 正広…548
図書紹介
『カビのおはなし 住まい編』…坂上 吉一…556
『食品事業者のための次亜塩素酸の基礎と利用技術』…白井 昭博…562
会報
…588
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.49,No.11 (2021)

  • Original Paper
  • Seasonal Change in the Indoor Airborne Fungal Contamination Derived from Air Conditioners
  • …by Maki SHIOMOTO, Kazuhiro HARADA, Toshiki YOSHIMURA,Chikao MAEDA, and Nobuo HAMADA…535
  • Original Paper
  • Effects of Bacterial Coexistence on the Proliferation Potential of Acanthamoeba castellanii
  • …by Chie SUZUKI, Rie SASAKI, Ai WATANABE, and Taizo SUMIDE…541
  • Original Paper
  • Evaluating the Microbicidal Effectiveness of a Microplasma Discharge Device Against Various Bacteria including Antimicrobial-Resistant Bacteria and Fungi
  • …by Intetsu KOBAYASHI, Akiko KATSUSE, Izumo KANESAKA, Misato ENOMOTO,Hitoshi ANDO,
    Noritake KOBAYASHI, and Takahiro ENOMOTO…549
  • Original Paper
  • Ethanol Concentration Required to Extend the Shelf-Life of Raw Yellow Alkaline Noodles and Its Management during the Manufacturing Process
  • …by Takashi OSADA, and Makoto MATSUI…557
  • Commentary
  • Microbial Contamination Behavior and Novel Control by Chlorine Dioxide Gas in Regenerative Therapy
  • …by Koushirou SOGAWA…563
  • Commentary
  • Endotoxin Test
  • …by Kazuyuki OUCHI…569
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (8)Sterilization Technology of the Food Production Environment with Peracetic Acid
  • …by Makiya TAKESHITA…575
  • Lecture
  • Deterioration Materials by Microbe -Fiber, Metal, Wood, Concrete, Paper-
    (5)Deterioration and Measures of Paper Due to the Microbe
  • …by Makoto FURUKAWA…577
  • Lecture
  • The second: Battle against Microorganisms Continues Forever !
    (7)Memories of Professor Shibasaki and Recent Research Contents
  • …by Norio MIYAO…581
  • Mini-Journal SymposiumⅤ
  • What is the best way to protect health from microbial contamination?
    (1)Simple and rapid test method is the best way to protect health from microbial contamination
  • …by Mikako SAITO…585
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI……Reverse Page of the Contents
…by Masahiro SATOU…548
Book Review
…by Yoshikazu SAKAGAMI…556
…by Akihiro SHIRAI…562
Society Activities
…588
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese