Vol.48,No.9 (2020)
- 短報
- [ 要約 ]
-
中型獣類におけるSalmonellaの分布状況
-
麻布大学 生命・環境科学部 石﨑 直人…393
勅使河原広季 古畑 勝則
- 総説
- [ 要約 ]
-
硬質表面の洗浄操作の効率化に関する界面化学的研究
-
岡山県工業技術センター 髙橋 和宏…399
- 解説
- [ 要約 ]
-
医薬品における微生物管理の問題点について
-
アース環境サービス(株) 学術部 島﨑 光臣…407
- 講座
- [ 要約 ]
-
損傷菌[16]
食品中における損傷菌の試験法・評価法
-
農研機構 食品研究部門 川崎 晋、細谷 幸恵…415
国立医薬品食品衛生研究所 工藤由起子
- 講座
- [ 要約 ]
-
ここまできている微生物試験迅速化技術
[8]リアルタイムPCRによる細菌および真菌の迅速検出
-
ザルトリウス・ジャパン(株) 長島 茂幸…421
- 講座
- [ 要約 ]
-
建築物の空気関連の微生物汚染と対策等
[7]冷却塔における微生物汚染と抑制対策
-
アクアス(株) つくば総合研究所 井上 浩章…425
- 講座
- [ 要約 ]
-
真菌の分類と同定
[4]担子菌キノコ類の多様性と分類・同定
-
鳥取大学農学部附属菌類きのこ遺伝資源研究センター 早乙女 梢…433
- 紙上ミニシンポジウムⅠ
- [ 要約 ]
-
水の衛生管理
5.汚染地下水の微生物による環境修復(バイオレメディエーション)と安全性評価
-
大成建設(株) 技術センター 高畑 陽…441
緊急特集版
新型コロナウイルス感染症(COVID-19)~防菌防黴の観点から~
-
はじめに
-
摂南大学名誉教授 日本防菌防黴学会編集委員長 渡部 一仁…447
- 1.都市災害としてのCOVID-19(新型コロナウイルス感染症)とその他のパンデミック
- [ 要約 ]
-
岡山大学名誉教授 岡山大学インド感染症共同研究センター 篠田 純男…449
- 2.新型コロナウイルスの基礎知識,集団予防および生存性・不活化
- [ 要約 ]
-
麻布大学 野田 衛…459
- 3.ウイルス感染症の診断と検査方法
- [ 要約 ]
-
大阪市立大学大学院医学研究科 公衆衛生学(兼)感染症科学研究センター 加瀬 哲男…467
- 4.インフルエンザの予防とマスクの感染予防効果
- [ 要約 ]
-
東邦大学看護学部 感染制御学 小林 寅喆…473
- 5.新型コロナウイルスに有効な消毒剤/除菌剤
- [ 要約 ]
-
サラヤ(株) バイオケミカル研究所 サラヤ微生物研究センター 原田 裕…477
- 6.新型コロナウイルスパンデミック期における感染管理と看護
- [ 要約 ]
-
北里大学看護学部 伊藤 道子…481
北里大学医学部 林 俊治
- 7.新型コロナウイルス感染症(COVID-19)地域感染期における看護の役割と看護体制のあり方の課題
- [ 要約 ]
-
稲沢市民病院 看護局 住田千鶴子…487
- 8.医療従事者における感染制御,特に感染防護服の現状における問題点からの研究成果をふまえた提言
−将来への感染防護服の改良に向けて−
- [ 要約 ]
-
岡山県立大学保健福祉学部看護学科 森本美智子…493
高崎健康福祉大学健康福祉学部社会福祉学科 内田 幸子
山梨大学大学院総合研究部基礎・臨床看護学講座人間科学領域 田辺 文憲
三田市民病院 荒川 創一
- 9.食品産業界におけるCOVID-19への対応 -暫定ガイダンス-
- [ 要約 ]
-
近畿大学 生物理工学部 泉 秀実…501
-
10.学会として期待される活動
- [ 要約 ]
-
岡山大学名誉教授 岡山大学インド感染症共同研究センター 篠田 純男…509
- 会員の声−培養−
- 『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その21)』…新井 一義…目次裏
『保存効力試験における操作方法の重要性』…大塚 理恵…414
『世界で一番のクリスマスプレゼント~レジオネラ症対策に携わって~』…中臣 昌広…420
- 海外文献抄録
- …坂上 吉一…440
- 会報
- …514
- カレンダー
- …和文目次裏
<English> Vol.48,No.9(2020)
- Note
-
Distribution of Salmonella spp. in Medeium-sized Wild Animals
-
…by Naoto ISHIZAKI, Koki TESHIGAWARA, and Katsunori FURUHATA…393
- General Review
-
Interfacial Chemical Study on Efficiency of Cleaning Operation of Hard Surface
-
…by Kazuhiro TAKAHASHI…399
- Commentary
-
Problems of Microbe Management in Pharmaceutical Products
-
…by Mitsuomi SHIMAZAKI…407
- Lecture
-
Injured Microbes (16)
Injury level Analysis Method for Foodborne Pathogens in Food Materials
-
…by Susumu KAWASAKI,
Yukie HOSOTANI, and
Yukiko HARA-KUDO…415
- Lecture
-
Updates of Microbial Rapid Tests (8)
Rapid Detection of Bacteria and Fungi using Real-time PCR
-
…by Shigeyuki NAGASHIMA…421
- Lecture
-
The air-related Microbial Contamination in the Building and its Measures (7)
Microbial contamination and its Control in Cooling Tower
-
…by Hiroaki INOUE…425
- Lecture
-
Taxonomy and Identification of Fungi (4)
Morphological Diversity, Classification and Identification of Macro-fungi in Basidiomycetes
-
…by Kozue SOTOME…433
- Mini-Journal SymposiumⅠ
-
Hygiene Management of Water
Bioremediation and its Safety Evaluation for Contaminated Groundwater
-
…by Yoh TAKAHATA…441
Special Issue
New Coronavirus Infectious Disease (COVID-19)
-from the Viewpoint of Antibacterial and Antifungal Agents-
- Preface
-
…by Kazuhito WATABE…447
- 1. COVID-19 and Historical Pandemics
-
…by Sumio SHINODA…449
- 2. Characteristics, Personal Hygiene, Stability and Inactivation of SARS-CoV-2
-
…by Mamoru NODA…459
- 3. Diagnosis of Viral Infectious Disease and its Method
-
…by Tetsuo KASE…467
- 4. Prevention of Influenza Infections and the Efficacy of Masks in Preventing Infections
-
…by Intetsu KOBAYASHI…473
- 5. Disinfectants Effective for SARS-CoV-2
-
…by Yu HARADA…477
- 6. Infection Control and Nursing during the COVID-19 Pandemic
-
…by Michiko ITO, and Shunji HAYASHI…481
- 7. Role of Nurses and Issues of Nursing System in the Period of Community-acquired New Coronavirus Infection (COVID-19)
-
…by Chiduko SUMIDA…487
- 8. Research of Infection Control for Healthcare Providers; Existing Problems of the Infection-Protective Clothing Based on the Results of On- site Analysis, and Suggestions for the Improvement
-
…by Michiko MORIMOTO, Yukiko UCHIDA,
Fuminori TANABE, and Soichi ARAKAWA…493
- 9. Strategy for COVID-19 in the Food Industry -Interim Guidance-
-
…by Hidemi IZUMI…501
- 10. Activity as a Scientific Society on the COVID-19 Pandemic
-
…by Sumio SHINODA…509
- Member’s Voice-Cultivation-
- …by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Rie OTSUKA…414
…by Masahiro NAKATOMI…420
- Abstracts from Overseas Journals
- …by Yoshikazu SAKAGAMI…440
- Society Activities
- …514
- Calendar
- …Reverse Page of the Contents in Japanese